Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tvar meniaci robot ANYmal šplhá s mačacou gráciou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

ANYmal je pozoruhodný robot, ktorý dokáže stáť a zdvíhať veci ako humanoid alebo sa pohybovať po štyroch ako štvornožec, s kolesami alebo bez nich. No vďaka inžinierom z ETH Zürich sa teraz ANYmal začína pohybovať s až strašidelnou mačacou gráciou.

ANYmal je príhodné meno pre tohto malého robota, vzhľadom na jeho schopnosť meniť tvar a režimy v závislosti od úlohy. Vyzerá až „pretechnizovane“ vedľa bežného robotického psa, ale má dodatočnú silu a pružnosť v končatinách, ramenách a bokoch, keď je čas postaviť sa a začať vykonávať užitočnú prácu.

Teraz tím z ETH Zürich nastavil pre robota ANYmal svoju lokomočnú umelú inteligenciu na prácu v nerovnom teréne a na prekonávanie prekážok. Namiesto koliesok sa robot opäť postavil na „pahýľovité“ nohy a tím ho podrobil akémusi parkúrovému tréningu, ktorý bol zameraný na plynulé prekonávanie prekážok a dynamické skákanie alebo opätovné zliezanie.

„Pred začatím projektu si viacerí moji kolegovia výskumníci mysleli, že nožné roboty už dosiahli hranice svojho vývojového potenciálu,“ povedal Nikita Rudin, doktorand z ETH a parkourista, „ale ja som mal iný názor. V skutočnosti som si bol istý, že s mechanikou nožných robotov sa dá urobiť oveľa viac.“

ANYmal z ETH Zürich je dvojnohý / štvornohý robot, ktorý mení tvar s pokročilou umelou inteligenciou.

Procesom pokusov a omylov sa ANYmal naučil vyhodnocovať prekážky a rozhodovať sa o prístupe, či už ide o preliezanie cez ne, prešmykovanie sa pod nimi, alebo akúkoľvek kombináciu pohybov, ktoré v minulosti fungovali. A je niečo pozoruhodné, keď sledujete, ako stroj vykonáva tieto pohyby, máte pocit, že sa v jeho končatinách začína objavovať takmer šľachovitá plynulosť. Pevnosť a účinnosť pohybu dodáva tomuto tvrdému, ťažkému, kovovému robotickému zvieraťu nádych mačacej ladnosti.

Tím ANYmal skombinoval tieto nové schopnosti strojového učenia prekonávať prekážky s programovo orientovaným prístupom k riadeniu založeným na modeli, ktorý bol vyvinutý pre predchádzajúci projekt, v ktorom sa ANYmal učil, ako sa pohybovať po hromadách nerovnej sutiny.

Podľa tímu je výsledkom solídna schopnosť čítať a pohybovať sa v oblasti podobnej katastrofe a narastajúca knižnica hladkých pohybových vzorov, ktoré môže flexibilne použiť, keď sa rozhodne, že sú potrebné. Na klzkých a nestabilných povrchoch je robot teraz oveľa istejší.

Ak a keď sa ANYmal dostane z výskumnej fázy na trh, bude pravdepodobne spočiatku slúžiť ako pomerne jednoduchý kontrolný robot pre priemysel a stavebníctvo.