Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vysokí humanoidní roboti sa pustili do práce v Amazone

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vysokí a schopní humanoidní roboti Digit sa teraz pohybujú okolo prázdnych kontajnerov vo výskumnom a vývojovom stredisku spoločnosti Amazon. Skúšobná prevádzka je prvým krokom k využívaniu robotov na automatizáciu opakujúcich sa skladových procesov.

Robotov pre testovací program poskytla spoločnosť Agility Robotics, technologická spoločnosť podporovaná Amazonom, ktorej vlajkovým produktom je humanoidný robot Digit. Robot meria 175 centimetrov na výšku a má nohy podobné kobylkám. Tie spoločnosť označuje ako „zadné nohy“, ktoré mu umožňujú prikrčiť sa, aby mohol zdvihnúť predmety z podlahy a zdvihnúť ich do výšky okolo 180 centimetrov.

Humanoidný robot Digit dokáže zdvíhať balíky s hmotnosťou až 16 kilogramov a dokáže chodiť takmer všetkými smermi, zvládnuť schody a nerovný terén a dokonca chodiť v skrčenej polohe. Spoločnosť Amazon, ktorá tvrdí, že v súčasnosti pre ňu pracuje viac ako 750 000 robotov, uvádza, že Digit nemá za cieľ zabrať pracovné miesta, ale skôr „spolupracovať so zamestnancami“. Spoločnosť tvrdí, že úlohou robotov bude opakovaný proces recyklácie prázdnych prepraviek, v ktorých už nie sú žiadne veci.

Nejde o prvý vstup humanoidného robota Digit do pracovného sveta. V roku 2019 bola v spolupráci so spoločnosťou Ford vyskúšaná jeho bezhlavá verzia na autonómne doručovanie balíkov do domácností. A práve minulý rok začal robot Digit robiť svoju prácu v sklade, ktorý sa stará o realizáciu zákaziek pre značku dámskeho oblečenia Spanx.

Digit sa v súčasnosti testuje ako spôsob, ako odbremeniť pracovníkov od náročných opakujúcich sa úloh, nie ako spôsob, ako ich zbaviť práce, tvrdí spoločnosť Amazon.

Aj keď je Digit určite pôsobivý vo všetkých svojich schopnostiach prikrčenia, chôdze dozadu a zdvíhania, z hľadiska jemnej motoriky je to stále trochu primitívny robot. To by sa mohlo zmeniť skôr, ako si mnohí myslia, na základe ďalšieho humanoidného robota od spoločnosti Sanctuary AI. Hoci tento robot nevie chodiť, má úžasne rýchle a šikovné hydraulicky aktivované ruky, takže skombinovanie tejto technológie s motorickými schopnosťami robota Digit alebo iných robotov by nemuselo dlho trvať.

Spoločnosť Agility Robotics je však zatiaľ presvedčená, že jej robot Digit môže priniesť hodnotu pre zamestnancov v takej podobe, akej je, o čom svedčí aj výstavba zariadenia s rozlohou 6 503 m2 v Saleme v americkom štáte Oregon. Tento výrobný závod, známy ako „RoboFab“, bude mať údajne kapacitu na výrobu viac ako 10 000 robotov Digit ročne.

Vo videu na začiatku článku alebo priamo TU si môžete pozrieť, ako sa humanoidný robot Digit zamestnáva vo výskumnom a vývojovom zariadení spoločnosti Amazon južne od Seattlu v americkom štáte Washington.