Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot nanášajúci živicu by mohol opravovať plynovody zvnútra

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zvyčajne, keď dôjde k úniku v podzemnom plynovode zemného plynu, postihnutá časť potrubia sa musí vykopať a nahradiť. Čoskoro by sa však mohol používať modulárny robot na kontrolu a opravu potrubí, vďaka ktorému to už nebude potrebné.

Zariadenie, ktoré v súčasnosti vyvíjajú vedci z Univerzity Carnegie Mellon pod vedením profesora Howieho Choseta a výskumného vedca Lu Lioho, je navrhnutý tak, aby si razil cestu potrubím. Využíva pritom kábel na prenos videa v reálnom čase a prijímanie príkazov od operátorov na povrchu.

Srdcom robota je modul mobility, ktorý je vybavený dvojicou 5-centimetrových kolies na spodnej strane a jedným na vrchu. Tieto tri motorizované kolesá tlačia na vnútornú stenu potrubia a poskytujú trakciu potrebnú na ťahanie všetkého ostatného.

S potenciálnou hmotnosťou až 27 kilogramov, „všetko ostatné“ zahŕňa modul batérie, mapovací modul, ktorý využíva HD optický senzor a laser na meranie a 3D zobrazenie vnútorného povrchu potrubia, ako aj opravný modul.

Pohľad zozadu na robota, keď nanáša modrú vazelínu (v tomto teste zastupuje rýchlo tvrdnúcu živicu) do vnútra časti potrubia.

V tomto usporiadaní posledný modul pozostáva z dýzy, ktorá nanáša súvislý pás rýchlo tvrdnúcej vzduchotesnej živice na stenu potrubia tam, kde je to potrebné, aby sa utesnili akékoľvek praskliny alebo iné chyby. Operátori na povrchu zistia takéto problémy prostredníctvom výstupu z mapovacieho modulu s trochou pomoci systému s umelou inteligenciou na analýzu obrazu. Ďalšie opravárenské moduly by sa mohli potenciálne použiť na vykonávanie úloh, ako je zváranie netesných spojov medzi časťami potrubia.

Robot môže v súčasnosti skontrolovať približne 14,5 kilometra potrubia s priemerom 305 milimetrov za osem hodín alebo môže za rovnaký čas naniesť živicový náter v dĺžke približne 3 kilometrov. Má káblový dosah 61 metrov, hoci vedci dúfajú, že nakoniec toto číslo zvýšia až na dva kilometre. Tím pracuje aj na menšej verzii robota pre 152 milimetrové rúry.

Americké ministerstvo energetiky, ktoré projekt financuje, odhaduje, že použitie robota na opravu potrubí zvnútra môže byť v konečnom dôsledku 10 až 20-krát lacnejšie ako výkop a výmena poškodených častí potrubia. Video na začiatku článku, ktoré si môžete pozrieť aj priamo TU, ukazuje dva pohľady na robota, ktorý nanáša vazelínu (v teste zastupujúcu živicu) do vnútra priehľadnej časti potrubia.