Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ZenRobotics prináša nové inteligentné funkcie pre automatizovaný zber odpadu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Triedenie odpadu je jednou z tých úloh, ktoré môžu ľudí dosť rýchlo unaviť a navyše to môže byť nebezpečné. Aj to je dôvod, prečo spoločnosť ZenRobotics vyrába roboty, ktoré túto prácu vykonávajú za ľudí. Najnovšia generácia je obzvlášť zdatná v triedení odpadu, pretože dokáže identifikovať viac ako 500 druhov odpadu.

Spoločnosť ZenRobotics prvýkrát nasadila svoje roboty na triedenie odpadu už v roku 2011 a teraz oznámila už štvrtú generáciu technológie ZenRobotics 4.0. Tá je údajne obzvlášť veľkým krokom vpred oproti predchodcom.

Základnou myšlienkou robotov je, aby boli umiestnené v jednotkách známych ako bunky, pozdĺž dopravných pásov na podávanie odpadu v komunálnych odpadových zariadeniach, továrňach alebo inde.

Keďže ide o predmety vyrobené z dreva, plastu, kovu, skla alebo čohokoľvek iného, systém rozpoznávania objektov založený na umelej inteligencii identifikuje každý typ materiálu. Uchopovadlo robota sa potom načiahne, uchopí predmet a uloží ho do určeného koša.

Robotický systém pre automatizované triedenie odpadu Heavy Picker 4.0.

Predtým existoval jediný systém rozpoznávania objektov, ktorý sám robil identifikáciu materiálov pre všetky bunky pozdĺž jednej triediacej linky. V ZenRobotics 4.0 má však každá bunka svoje vlastné kompaktné nastavenie umelej inteligencie „ZenBrain“. Podľa spoločnosti táto zmena zvyšuje presnosť a efektivitu o 60 až 100 % v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami technológie.

Na výber je v skutočnosti medzi dvoma robotmi, Heavy Picker 4.0 a Fast Picker 4.0. Model Heavy Picker 4.0 je schopný triediť položky s hmotnosťou do 40 kilogramov, čo predstavuje až 2 300 úchopov za hodinu. Môže to znieť dosť rýchlo, ale model Fast Picker 4.0 to dokáže robiť rýchlosťou až 4 800 úchopov za hodinu, no dokáže triediť predmety s maximálnou hmotnosťou 1 kilogram.

Vo videu na začiatku článku, ktoré si môžete pozrieť aj priamo TU, môžete vidieť robota Fast Picker 4.0 v akcií.

Robotický systém pre automatizované triedenie odpadu Fast Picker 4.0.