Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický prepravný vozík Gita vás bude sledovať po ceste domov

Robotický prepravný vozík Gita vás bude sledovať po ceste domov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niektorí si zrejme ešte pamätajú časy, ako v detstve za sebou ťahali vozík, či „tatrovku“ so svojimi vecami. K niečomu podobnému by sa dalo prirovnať samo-vyrovnávacie dvojkolesové robotické vozidlo, respektíve prepravný vozík či kontajner s názvom Gita. To dokáže previesť až 18 kilogramov potravín či iného tovaru, pričom automaticky sleduje svojho majiteľa alebo sa dokáže samostatne pohybovať po známej trase.

Robotický vozík s názvom Gita, čo v taliančine znamená „krátky výlet“, je vysoký 66 centimetrov, má nulový polomer otáčania a dokáže cestovať rýchlosťou až 35 km / h. Samozrejme vie prispôsobiť rýchlosť svojmu ľudskému operátorovi, ako sa pohybuje po ulici alebo v supermarkete.

Robotický prepravný vozík Gita dokáže automaticky sledovať svojho majiteľa

Celý systém funguje pritom tak, že majiteľ nosí biely pás so stereo kamerou, ktorá je umiestnená na prednej strane. Robot si potom pomocou technológie SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) vytvára 3D mapu takzvaných mračien bodov, ktorá určuje priestor, cez ktorý používateľ prechádza. Vďaka kamere je teda schopný zistiť svoju pozíciu a pozíciu svojho majiteľa v rámci tejto 3D mapy. V prípade, že sa majiteľ dostane z priamej viditeľnosti, keď napríklad zahne za roh, robotický vozík ho dokáže rýchlo dobehnúť, pretože už opticky „videl“ cestu, ktorú jeho majiteľ prešiel.

Robotický vozík Gita využíva svoje kamery a senzory pre vyhýbanie sa prekážkam a v orientácii mu pomáha aj kamera na opasku, ktorý nosí jeho majiteľ

Navyše ak robot Gita už nasledoval používateľa v určitom prostredí, vytvorenú mapu vie využiť pre samostatný pohyb po známej trase. Používateľ môže na trasu pridať záchytné body, na ktorých Gita zastaví, ako sa bude pohybovať samostatne prostredím. Napríklad v domácnosti viete nastaviť body na mape pre kuchyňu, jedáleň, vstupné dvere a iné miesta. Čiže ak vojdete domov, môžete robota automaticky poslať s nákupom priamo do kychyne.

Robotický vozík Gita dokáže prepraviť až 18 kilogramov potravín a iných produktov

Robotický prepravný vozík Gita je sám vybavený kamerami a ultrazvukovými senzormi, vďaka čomu sa vie počas jazdy vyhýbať prekážkam. Zabudovaná batéria sa do plna nabije za tri hodiny a poskytne výdrž pre asi osem hodín prevádzky v rýchlosti ľudskej chôdze.

Výrobca zatiaľ plánuje robotický vozík Gita nasadiť vo firemnom B2B prostredí, no po zhruba jednom roku by mala nasledovať aj jeho spotrebiteľská verzia.

Robotický prepravný vozík Gita zvládne po plnom nabití batérie pracovať približne 8 hodín