Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Surge S32 kombinuje elektrickú rikšu s odnímateľným skútrom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo auto-rikše sú určite užitočné na ťahanie nákladu alebo cestujúcich v mestskom prostredí, skútre sú oveľa svižnejšie a ľahšie sa s nimi parkuje. Surge S32 kombinuje obe formy prepravy v jednom modulárnom vozidle, pretože obsahuje skúter, ktorý sa dá odpojiť od tela rikše.

Plne elektrický model S32, ktorý vyrába indická spoločnosť Surge Automobiles, je propagovaný ako „prvé vozidlo na svete, ktoré sa prispôsobuje segmentu“. Používatelia potrebujú na jazdu v režime rikša vodičské oprávnenie na LMV (ľahké motorové vozidlo) a na jazdu v režime skútra oprávnenie na dvojkolesové vozidlo.

Plne elektrické modulárne vozidlo Surge S32 kombiuje rikšu s odnímateľným skútrom.

Srdcom S32-jky je Pokročilá modulárna škáľovateľná elektrická platforma (Advanced Modular Scaleable Electric Platform - AMSEP). Slúži ako rám rikše a obsahuje vymeniteľné batérie tohto vozidla, motor v zadnej náprave, elektroniku hnacieho systému a zadné kolesá.

Zapustená dokovacia plocha v prednej časti plošiny umožňuje zasunúť dvojmiestny skúter zadnou časťou. Keď je na mieste, jeho zadné koleso sa stiahne smerom k sedadlu, čím ho odtiahne zo zeme. Skúter potom slúži ako kokpit pre rikšu a jeho predné koleso využíva rikša. Tvrdí sa, že proces spájania / oddeľovania vozidla trvá len tri minúty a vyžaduje, aby používatelia jednoducho stlačili tlačidlo pri nasúvaní a vysúvaní skútra.

Pokročilá modulárna škáľovateľná elektrická platforma (Advanced Modular Scaleable Electric Platform - AMSEP).

Elektrický skúter má vlastné batérie a 6 kW motor, ktoré sa automaticky aktivujú až po odpojení od rikše. V opačnom prípade všetku prácu vykonáva motor a batérie rikše. Tento systém je známy ako Smart Switching Multi Powertrain (SSMP).

Spoločnosť Surge plánuje ponúknuť štyri rôzne telá rikší, z ktorých každé bude kompatibilné iba s platformou AMSEP navrhnutou pre toto konkrétne telo. Karoséria PV má priestor pre dvoch pasažierov za vodičom, LD má nákladnú korbu pripomínajúcu pickup, HD má uzavretý nákladný box a FB má ploché lôžko.

Prototyp Surge S32 vybavený karosériou rikše LD.

Všetky konfigurácie rikší dosahujú maximálnu rýchlosť 45 km / h, zatiaľ čo skúter môže samostatne jazdiť rýchlosťou až 60 km / h. Výdrž batérií nebola spomínaná. Zatiaľ nie sú zverejnené ani informácie o cenách a dostupnosti.

Elektromechanický uzamykací mechanizmus zabraňuje náhodnému oddeleniu skútra a rikše počas jazdy.