Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

E-štvorkolka Pro XD Kinetic prináša tichý výkon na stavenisko

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Polaris oznámila, že do svojej ponuky pridáva ďalšie úžitkové terénne vozidlo s označením XD pre extrémne náročnú prácu. Tentoraz je elektrické viacúčelové vozidlo „navrhnuté zvnútra tak, aby vydržalo náročné pracovné cykly na stavenisku a umožnilo celodennú prevádzku s nulovými emisiami“.

Spoločnosť Polaris uvádza, že stavia na „špičkových inováciách“ zo svojho modelu Ranger XP Kinetic a vyvinula elektrický všestranný model s názvom Pro XD Full-Size Kinetic, ktorý je určený na podporu komerčných činností.

Úžitkové terénne elektrické vozidlo Polaris Pro XD Full-Size Kinetic.

Elektrická pracovná štvorkolka sa môže pochváliť rovnakou nosnosťou 1 250 kilogramov a ťažnou kapacitou 2 500 kilogramov ako plnohodnotné benzínové a dieselové modely radu Pro XD, no má elektrický pohon vyvinutý v spolupráci so spoločnosťou Zero Motorcycles. Ten podľa spoločnosti Polaris ťaží z okamžitého krútiaceho momentu až 189,8 Nm, má nenáročnú údržbu a precízne ovládanie. Vďaka tichšej prevádzke sa môže odvážiť do oblastí, kam jeho súrodenci so spaľovacími motormi nemôžu.

Úžitkové terénne elektrické vozidlo Polaris Pro XD Full-Size Kinetic.

Elektromotor s výkonom 82 kW (110 konských síl) dokáže vyvinúť maximálnu rýchlosť 64 km / h, ktorú však možno obmedziť na 8 km /h, ak si to vyžaduje bezpečnosť práce. Celodenná práca je k dispozícii aj vďaka 14,9-kWh lítium-iónovej batérii, ktorá poskytne vozidlu dojazd 72 kilometrov na jedno nabitie. Ak nie je k dispozícii špecializovaná nabíjacia infraštruktúra, je možné ju nabíjať cez štandardnú zásuvku a podporované je aj rýchle nabíjanie.

Pro XD Kinetic má novo navrhnutú prednú časť s výkonnými LED svetlometmi a predným nárazníkom pripraveným na navijak. Vpredu a vzadu je dvojramenné odpruženie, 30,5 cm svetlá výška podvozku, 8-vrstvové pneumatiky Wanda pre vysoké zaťaženie a hydraulické kotúčové brzdy. A dodáva sa s odolnými vinylovými sedadlami s kevlarovým operadlom a bezpečnostnými pásmi s vysokou viditeľnosťou.

Úžitkové terénne elektrické vozidlo Polaris Pro XD Full-Size Kinetic.

Interval údržby je udávaný na 1 600 kilometrov, pričom spoločnosť Polaris tvrdí, že náklady na údržbu sa v porovnaní s jej spaľovacími modelmi, znížia približne o 60 %. K dispozícii je aj množstvo voliteľného príslušenstva na „zvýšenie produktivity vo všetkých klimatických podmienkach“.

Úžitkové terénne elektrické vozidlo Polaris Pro XD Full-Size Kinetic je už k dispozícii za cenu od 28 899 USD (približne 26 812 EUR).

Úžitkové terénne elektrické vozidlo Polaris Pro XD Full-Size Kinetic.