Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ekologickejšie rybie farmy sa potápajú na mori, aby zvládli búrky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový typ ponornej rybej farmy by mohol urobiť akvakultúru oveľa ekologickejšou. Štruktúra odolná voči búrke je navrhnutá tak, aby zostala vonku v hlbokých, studených vodách otvoreného oceánu, kde by mala mať menší vplyv na životné prostredie ako ohrady priľahlé k brehu.

Zatiaľ čo rybie farmy pomáhajú odstraňovať tlak na voľne žijúce populácie a znižujú potrebu nerozlišujúceho rybolovu pomocou sietí, majú aj svoje nevýhody. V prvom rade, keď sú ryby chované vo viacerých kotercoch umiestnených blízko brehu, ich výkaly a nespotrebovaná potrava sa sústreďujú v relatívne plytkých, teplých vodách. Tento odpad predstavuje hlavnú formu znečistenia.

Okrem toho, pretože priestor je pozdĺž pobrežia obmedzený, ohrádky sú len také veľké, ako nevyhnutne potrebujú, čo môže viesť k ich preplneniu. Stres spôsobený týmto preplnením v kombinácii so znečistenou vodou môže viesť k chorobám chovaných rýb. A čo viac, tieto choroby sa môžu rozšíriť na miestne voľne žijúce ryby.

S ohľadom na tieto obavy niektoré skupiny vyvinuli ohrady na mori, ktoré sú väčšie ako tradičné ohrady, a ktoré sa nachádzajú v hlbokej otvorenej vode, kde sa rybí odpad rozptyľuje, keď ho unášajú prúdy. Jednou nevýhodou takýchto konštrukcií je však skutočnosť, že sa môžu poškodiť, keď sú pohadzované v búrlivom počasí na otvorenom mori.

Profesor Chien Ming Wang s modelom rybej farmy SeaFisher.

Zmeniť by to mohla nová rybia farma s názvom SeaFisher. V súčasnosti je štruktúra v koncepčnej forme vyvíjaná tímom vedeným profesorom Chien Ming Wangom z Queenslandskej univerzity a profesorom Joergom Baumeisterom z Griffithovej university. Projekt si objednalo centrum Blue Economy Cooperative Research Centre, nezisková skupina financovaná austrálskou vládou.

Každá rybia farma SeaFisher meria 120 metrov na dĺžku a obsahuje 12 kubických ohrád s polyesterovou sieťkou usporiadaných v dvoch radoch po šiestich. Rám je vyrobený z ľahkých polyetylénových rúrok s vysokou hustotou, ktoré sú navzájom spojené špeciálnymi konektormi.

Celé to drží na mieste sacia kotva z morského dna, ktorá je ukotvená v prednej časti konštrukcie. Tento jediný bod spojenia s morským dnom umožňuje, aby sa konštrukcia SeaFisher neustále otáčala vzhľadom na kotvu, takže je vždy zarovnaná so smerom vĺn. Predný štít pomáha odvrátiť plávajúce nečistoty.

Rybia farma SeaFisher s 12 kotercami zostane na hladine, pokiaľ sa vlny nezvýšia príliš vysoko.

Pokiaľ vlny nie sú príliš veľké, rybia farma SeaFisher zostane plávať na hladine. Keď sa však počasie začne zhoršovať, voda sa čerpá do polyetylénových rúrok konštrukcie. Vďaka tomu môže konštrukcia farmy SeaFisher klesnúť do maximálnej hĺbky 20 metrov, kde zostane, aby prekonala búrku. Akonáhle búrka prejde, voda sa odčerpá z potrubia, čo spôsobí, že sa štruktúra znovu vynorí. A áno, ohrádky majú na vrchu sieť, takže ryby zostávajú v nich, kým je farma ponorená.

Vedci sú teraz v procese testovania malých modelov, po ktorých sa začne s výstavbou prototypov v plnej veľkosti.

„Odhadujeme, že každá kubická klietka z 12-tich v jednej farme SeaFisher by mohla pohodlne pojať 24 000 plne dospelých, 5-kilogramových plutvových rýb,“ hovorí profesor Wang. „Mohla by sa použiť na chov rôznych druhov plutvových rýb vedľa seba a mohla by byť prispôsobená na pestovanie morských rias s využitím odpadu z ohrád pre ryby na hnojenie rastlinnej úrody.“

Článok o projekte bol nedávno publikovaný v Journal of Marine Science and Engineering.

Chodníky pozdĺž hornej časti SeaFisher umožňujú pracovníkom prístup ku kotercom.