Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Claas: Kombajn s GPS navigáciou

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
30. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na prvý pohľad zopár väčších kolies a k tomu nože, ktoré žnú žito - jednoducho kombajn, no ak si ho rozmeníme na drobné, zistíme, že je v ňom hneď niekoľko dômyselných high-tech zlepšovákov. Napríklad také GPS. Nie však na navigovanie k poľu, ale priamo na poli. Vďaka nemu totiž stroje dosahujú vyššiu výkonnosť.

Práve navigácia upresňuje trasy kombajnu na poli s presnosťou až na 2 cm. Vďaka nej sa pohybuje v rovných, paralelných riadkov. "Načo treba byť až taký precízny?" – "Znižujeme tak výdavky, pretože keď máte po poli nabehaných viac okruhov, pri sejbe či žatve, keď opakujete riadok druhý, tretíkrát, míňate viac nie len paliva, ale i času a zrna. Kombajn navyše dostáva zabrať," vysvetlil nášmu šéfredaktorovi Ľubovi Strakovi pán Benedict Vigen zo spoločnosti Claas. Navigácia je spojená s automatickým systémom riadenia, ktorý kombajn posiela do presných riadkov. V kabíne e je i motor s nástrojmi, kde si vyberáme medzi automatikou či manuálom. No ešte skôr, ako sa kombajn začne po poli pohybovať, treba ho nastaviť.

"Ďalšou významnou technológiou je kalibrácia. To znamená, že kombajn sa nastaví automaticky sám vzhľadom na konkrétne súčasné podmienky. Napríklad, počasie, stav pôdy, ranná rosa... Takto má vždy optimálny výkon a silu." Dá sa tak povedať, že osoby ktoré moderné kombajn riadia, nepotrebujú byť najväčšími majstrami v obore. Navyše sa práca kombajnistu uľahčuje aj tým, že okrem autokalibrácie sa stroj ovláda „len“ niekoľkými tlačidlami. V podstate by takýto kombajn mohol pracovať aj sám, no prítomnosť vodiča je v tomto prípade akýmsi bezpečnostným opatrením. Dáva pozor na cestu, prípadne neočakávané prekážky v poli.

"Kombajn sa dokonca sám aj otáča, ale musíte aktivovať túto funkciu. Ďalšie nastavenia prebiehajú pomocou palubného počítača. Dajú sa tu prípadne meniť automatické nastavenia, zobrazujú sa informácie ako množstvo zožatého obilia a podobne. Vieme teda hneď povedať, aká bola úroda." S tým súvisí aj ďalšia vstavaná technológia, ktorá pomocou získaných koordinovaných GEO dát z nich môžete vytvoriť z nich mapu. Zobrazia sa rozdiely na poli, pretože pole nie je vždy rovnaké, najmä čo sa podmienok týka. Informácie sú však pomocou moderného stroja presné na centimeter štvorcový. Infračervený senzor totiž zabezpečí meranie množstva zrna, ktoré cezeň prejde.

"Významnou technológiou je aj telemetria. Slúži na diaľkové prehliadanie dát zo stroja. Všetko sa pritom zobrazuje na mobilnom zariadení. To znamená, že vedúci farmár môže reagovať ihneď na určité zmeny či podmienky." V reálnom čase dokumentuje, koľko spotrebuje benzínu i množstvo úrody, ale aj to, či je niečo nebodaj pokazené. Nuž, vývoj ide vpred a naši predkovia by sa veru poriadne divili, keby sa dostali na žatvu s takýmito strojmi.