Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómna loď Mayflower od IBM sa plaví cez Atlantik bez posádky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť IBM vypustila svoju autonómnu loď Mayflower (s označením MAS400) do vôd Atlantického oceána bez posádky alebo ľudskej kontroly. Tento autonómny trimaran bol postavený a prevádzkovaný v spolupráci s neziskovou organizáciou ProMare a priemyselnými partnermi.

Autonómna loď Mayflower vyplávala 15. júna z Turnchapel Wharf z anglického Plymouthu a je v medzinárodných vodách na ceste do Plymouthu v americkom štáte Massachusetts, s cieľom prvého kontaktu so zemou v Provincetowne asi o tri týždne. Plavba pritom sleduje cestu pôvodnej lodi Mayflower, ktorá priviezla osadníkov do Nového Anglicka v roku 1620.

Autonómna loď IBM Mayflower.

Robotické plavidlo je dlhé 15 metrov a široké 6,2 metra. Je vyrobené z hliníka a uhlíkových kompozitov, má vztlak päť ton a je poháňané solárnym hybridným motorom so záložným naftovým motorom. Dosahuje pritom maximálnu rýchlosť 10 uzlov (18 km / h).

Autonómna loď IBM Mayflower.

Pod dohľadom veliaceho centra v Plymouthe vo Veľkej Británii sa Mayflower naviguje pomocou viac ako 50 senzorov, vrátane šiestich kamier IBM AI Vision a systému hĺbkového učenia IBM na identifikáciu a vyhýbanie sa prekážkam, nebezpečným prúdom a zlému počasiu. To všetko pri dodržaní medzinárodných pravidiel lodnej navigácie. Spracovanie údajov je uskutočňované na palubných počítačoch zálohovaných na systémom na pobreží IBM Power Systems AC922.

Autonómna loď IBM Mayflower.

Na palube je vedecká výbava z úžitkovým zaťažením 700 kilogramov, ktorá zahŕňa akustické, živinové a teplotné snímače, ako aj systémy na odoberanie vzoriek vody a vzduchu. Táto výbava zhromažďuje vedecké údaje, aby pomohli s budúcimi štúdiami chémie oceánov, acidifikácie, výšky morskej hladiny a štruktúr vĺn alebo výskytu mikroplastov alebo ochrany morských cicavcov, okrem iných tém. Autonómna technológia by okrem toho mohla nájsť uplatnenie v lodnom, ropnom a plynárenskom priemysle, telekomunikáciách, bezpečnosti, obrane či rybolove.

Autonómna loď IBM Mayflower.