Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rastliny na čistenie vzduchu fungujú výrazne lepšie vďaka mikrobiálnej podpore

Rastliny na čistenie vzduchu fungujú výrazne lepšie vďaka mikrobiálnej podpore
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rastliny nazývané ako Potosovec (alebo Pothos / Potos či u nás známe aj pod názvami Divný Janko alebo Divý Jano) sú už známe tým, že sú obzvlášť dobré pri čistení vzduchu v interiéri. No a teraz si predstavte, že by bolo možné ich pri tom urobiť až 30-krát lepšie. Spoločnosť Neoplants tvrdí, že jej systém Neo PX to robí práve pomocou špeciálnych baktérií, ktoré žijú v pôde.

Biotechnologická startup spoločnosť Neoplants dala o sebe vedieť začiatkom minulého roka, keď oznámila vývoj geneticky upravenej rastliny potosovca označnej ako Neo P1, o ktorej sa hovorilo, že je ekvivalentná až 30-tim bežným izbovým rastlinám z hľadiska výkonu čistenia vzduchu.

Presnejšie povedané, vynikala pri zachytávaní a neutralizácii toxických vzduchom prenášaných VOC častíc (prchavé organické zlúčeniny), ktoré uvoľňujú koberce, nábytok, farby, čistiace prostriedky a iné domáce materiály. Rastlina tak urobila s malou pomocou špeciálnych mikróbov obsahujúcich takzvané „Power Drops“, ktoré by používatelia museli pravidelne pridávať do pôdy.

Systém Neo PX, vrátane potosovca.

Aj keď sa rastlina Neo P1 stále vylepšuje pre optimálny výkon, spoločnosť Neoplants vylepšila aj samotné Power Drops do tej miery, že sú údajne teraz schopné urobiť bežné rastliny potosovca až 30-krát lepšie pri neutralizácii VOC. Tento systém sa nazýva ako Neo PX.

Systém pozostáva z neupravenej rastliny potosovca Marble Queen, zeminy v kvetináči, kvetináča špecifického pre daný systém a samozrejme dodávky kvapiek Power Drops. Tieto kvapky zase obsahujú špeciálny kmeň baktérií Pseudomonas putida, ktoré boli v priebehu piatich rokov selektívne chované kvôli ich chuti na tri najbežnejšie VOC v domácnosti – benzén, toluén a xylén. Mikróby tiež dostávajú živiny z rastliny a navyše sa živia sójovým proteínom v kvapkách.

Po vyčerpaní počiatočnej šesťmesačnej zásoby budú Power Drops poskytované prostredníctvom služby štvrťročného predplatného.

Po pridaní do pôdy niektoré baktérie žijú na koreňoch rastliny a okolo nich, zatiaľ čo iné migrujú na jej listy a stonku. Posledná skupina pomáha rastline zachytávať VOC, ktoré sa prenášajú až ku koreňom. Prvá skupina potom prijíma a metabolizuje tieto zlúčeniny a premieňa ich na zdroje uhlíka, ako sú aminokyseliny a cukry, ktoré vyživujú rastlinu, takže je to určite symbiotický vzťah.

Bakteriálna populácia nakoniec začne ubúdať, a preto by sa kvapky Power Drops mali pridávať do pôdy raz za mesiac. Samozrejme, že rastlina musí byť tiež zalievaná, aj keď voda vo vstavanej nádrži v kvetináči (alias Shell) by mala vydržať dva až tri týždne, kým bude potrebné ju doplniť. Shell má tiež pasívny systém výmeny vzduchu, ktorý pomáha domácemu vzduchu s obsahom VOC dostať sa do pôdy.

Pohľad zospodu na systém výmeny vzduchu v kvetináči Shell.

Systém Neo PX je teraz k dispozícii prostredníctvom webovej stránky spoločnosti Neoplants za cenu 119 USD (okolo 111 EUR) za balík, ktorý obsahuje šesťmesačnú dodávku kvapiek Power Drops. Kupujúci si potom budú musieť zvoliť službu štvrťročného predplatného v hodnote 39 USD (okolo 36 EUR).