Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najpokročilejšia slnečná plachta vyrazila na svoju púť do vesmíru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kozmická loď s najpokročilejšou slnečnou alebo solárnou plachtou na svete začala svoju odyseu včera o 01:32 nášho času, keď sa vzniesla z odpaľovacieho zariadenia Rocket Lab Electron v odpaľovacom komplexe Launch Complex 1 v Mahii na Novom Zélande. Bol to jeden z dvoch nákladov na misii s názvom Beginning Of The Swarm (Začiatok roja).

Hoci má len veľkosť mikrovlnnej rúry, systém ACS3 (Advanced Composite Solar Sail System - Pokročilý kompozitný systém solárnej plachty), ktorý vyvíja NASA, dokáže rozvinúť mikroskopicky tenkú plastovú plachtu za približne 25 minút, aby pokryla plochu 80 metrov štvorcových s ramenom, ktoré sa odvíja od veľkosti ruky do dĺžky 7 metrov. Nie je to prvá solárna plachta, ktorá bola poslaná do vesmíru, ale jej rameno vyrobené z ľahkých polymérových kompozitov, ktoré je špeciálne nakonfigurované na sklopenie naplocho, je hlavným krokom k tomu, aby boli takéto plachty ľahšie a stabilnejšie.

Po 32-minútovom oneskorení v dôsledku technických problémov raketa Electron odštartovala s ACS3 a družicou NEONSAT-1 Kórejského pokročilého inštitútu vedy a techniky, satelitom na pozorovanie Zeme. Po uvoľnení štartovacej rampy raketa prešla nadzvukovou rýchlosťou na 55 sekundách a prekonala Max-Q za minútu a sedem sekúnd. Motor prvého stupňa sa vypol po 2 minútach a 24 sekundách letu s oddelením druhého stupňa o štyri sekundy neskôr a zapálením druhého stupňa o tri sekundy neskôr.

Raketa Electron po štarte.

O deväť minút a 11 sekúnd sa motor druhého stupňa vypol a posledný stupeň nazvaný ako Kick Stage sa oddelil o štyri sekundy neskôr. Prvý stupeň potom vykonal orbitálny manéver, ktorý ho poslal do horenia v zemskej atmosfére namiesto toho, aby sa stal vesmírnym odpadom. Päťdesiat minút po misii bola družica NEONSAT-1 umiestnená na obežnú dráhu Zeme vo výške 520 kilometrov. Solárna plachta ACS3 musela počkať až hodinu a 45 minút po štarte, aby sa nasadila na synchrónnu obežnú dráhu so Slnkom vo výške 1 000 kilometrov.

Umožňuje to motor Curie v stupni Kick Stage, ktorý sa môže niekoľkokrát reštartovať a umiestniť náklad na rôzne dráhy bez vlastného pohonu na palube. Keď bola jeho úloha dokončená, Kick Stage sa vydal na vlastnú trajektóriu spaľovania v atmosfére.

Údaje z misie solárnej plachty NASA sa použijú na vylepšenie konštrukcie plachty, ktorá by sa mohla v budúcnosti zväčšiť až na 2 000 metrov štvorcových. Tieto obrie plachty zachytávajúce slnečné vetry umožnia misie na veľké vzdialenosti letiace pozoruhodnou rýchlosťou bez potreby pohonných látok.

Animácia Pokročilého kompozitného systému solárnej plachty.