Senzor mení farbu, aby upozornil na rozmrazenie mrazených potravín
- Autor:
- Roman Mališka
- Zverejnené:
- 19. 10. 2022
- Hodnotenie:
- Už ste hlasovali.
To, že potravina môže byť pri kúpe zmrazená, ešte neznamená, že nebola niekde rozmrazená a znovu zmrazená. Novo vyvinutý senzor s vlastným napíjaním však zmení farbu a upozorní používateľa, že sa tak naozaj stalo.
Toto zariadenie, ktoré vyvinul tím z Talianskeho technologického inštitútu (Istituto Italiano di Tecnologia), je v súčasnosti v podobe, ktorá dokazuje funkčnosť konceptu. Obsahuje pritom dve elektródy, horčíkovú anódu a zlatú katódu, ktoré sú oddelené zmrazeným roztokom elektrolytu. V rôznych verziách senzora tento roztok obsahoval soli a na elektrolyty bohatú hmotu z hrozna, jabĺk a melónov.
Pokiaľ roztok elektrolytu zostáva zmrazený, nič sa nedeje. Ak sa však rozmrazí, umožní to tok elektrónov z anódy na katódu, čo spôsobí, že senzor začne generovať elektrický prúd. Tento prúd následne spôsobí, že roztok na báze červenej kapustovej šťavy zmení farbu z červenofialovej na modrú. Ten potom zostane modrý, aj keď sa senzor znovu zmrazí. Teplotu, pri ktorej elektrolyt rozmrzne, možno nastaviť v rozsahu od 0 °C do -50 °C.
Všetky komponenty sú v súčasnosti umiestnené v tele vyrobenom z včelieho vosku. Vedci dúfajú, že po ďalšom vývoji by táto technológia mohla mať podobu tenkého, lacného, jedlého materiálu na jedno použitie, ktorý by sa mohol aplikovať priamo na potraviny. Článok o tomto výskume bol nedávno uverejnený v magazíne ACS Sensors.