Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Chcete mať vlastný „štít neviditeľnosti“?

Chcete mať vlastný „štít neviditeľnosti“?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak ste si niekedy želali, aby ste sa mohli stať neviditeľnými, teraz máte príležitosť. Spotrebiteľský osobný „štít neviditeľnosti“ sa práve objavil na startup portáli Kickstarter a môžete ho mať už od 54 libier (približne 63 euro).

Zariadenie s príznačným názvom Invisibility Shield 2.0, ktoré vyrába londýnska spoločnosť Invisibility Shield Co, je ponúkané vo veľkostiach Mini, Full a Megashield. Ako už názov napovedá, ide o nového a vylepšeného nástupcu pôvodného štítu Invisibility Shield tejto spoločnosti. Štít Invisibility Shield 2.0 je vraj väčší, ľahší, silnejší, stabilnejší, jasnejší, ľahšie prenosný a viditeľný zo širšieho uhla ako pôvodný model.

Štít neviditeľnosti Invisibility Shield 2.0.

Štít má podobu zakriveného plátu z číreho vysokokvalitného polykarbonátu, ktorý je na zadnej strane držaný vo vzpriamenej polohe rámom z číreho polykarbonátu. V tejto konštrukcii je vedľa seba vložená sústava vysokých, tenkých šošoviek, pričom každá šošovka sa tiahne od hornej až po spodnú časť štítu.

Štít neviditeľnosti Invisibility Shield 2.0.

Keď používateľ stojí alebo sa krčí za zariadením, šošovky rozptyľujú okolité svetlo, ktoré sa odráža od jeho tela, po celej prednej ploche „štítu neviditeľnosti“. Šošovky tiež rozptyľujú svetlo odrazené od pozadia používateľa po celej prednej ploche. Keďže používateľ je oveľa užší ako jeho pozadie, svetlo z jeho tela je v podstate prehlušené svetlom z pozadia. Výsledkom je, že osoba, ktorá sa pozerá na štít spredu, vidí len rozptýlené svetlo pozadia, ktoré sa mieša s jej pohľadom na samotné pozadie.

Štít neviditeľnosti Invisibility Shield 2.0.

Štít funguje najlepšie, ak má používateľ na sebe svetlé oblečenie a ak je pozadie pomerne jednotné. Vodorovné línie v pozadí v skutočnosti pomáhajú vytvoriť ilúziu. Nezáleží na tom, ako ďaleko je divák, pretože efekt zostáva rovnaký.

A na čo by ste vlastne mohli takýto štít použiť? Výrobca uvádza, že pôvodný štít sa dá použiť napríklad na skrývanie súťažiacich v kórejskej zoznamovacej šou, na skrývanie sa pri hre paintball, na predvádzanie javiskového kúzla, na skrývanie drobných predmetov na kancelárskom stole na zábavné účely a na pozorovanie divokej prírody. Potenciálni záujemcovia by však mali vziať na vedomie, že používatelia nemôžu cez štít jasne vidieť svoje okolie a musia sa pozerať okolo neho.

Štít neviditeľnosti Invisibility Shield 2.0.

Štít vo verzii Full má rozmery 99 × 69 cm, zatiaľ model Megashield meria 183 × 122 cm. Model Mini, ktorý skrýva veci ako „drobné predmety na kancelárskom stole“, má rozmery 30,5 x 20 cm. Za predpokladu, že sa štít neviditeľnosti Invisibility Shield 2.0 dostane do výroby, môžete získať model Full za 299 libier (približne 349 euro), model Megashield za 699 libier (asi 816 euro) a najmenší model Mini za 54 libier (okolo 63 euro).

Štít neviditeľnosti Invisibility Shield 2.0.