Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tvárnice na báze rias by mohli prispieť k udržateľnejšej budove

Tvárnice na báze rias by mohli prispieť k udržateľnejšej budove
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 10. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Betón je obrovským prispievateľom k celosvetovým emisiám CO2 a betónové murovacie jednotky, známe ako škvárové tvárnice tvoria významnú časť tohto množstva. Nový projekt spoločnosti Skidmore, Owings & Merrill (SOM) v spolupráci s firmou Prometheus Materials však predstavuje alternatívnu tvárnicu na báze rias, ktorá je oveľa lepšia pre životné prostredie.

Prototyp SOM je momentálne nainštalovaný na Bienále architektúry v Chicagu 2023 a nesie názov Špirála (Spiral). Má formu jednoduchej štruktúry vytvorenej z Bio-Blocks (bio-tvárnice), ktoré vyvinula Prometheus Materials, začínajúca spoločnosť, ktorá vznikla z výskumného programu na Coloradskej univerzite.

Tvárnice na báze rias Bio-Block.

Tvárnice sú vytvorené pomocou prirodzene sa vyskytujúcich mikroskopických rias, ktoré sekvestrujú uhlík. Mikroriasy sú kombinované s vodou, slnečným žiarením a CO2 a vytvárajú materiál, ktorý je podobný uhličitanu vápenatému generovanému v koralových útesoch. Keď sa zmieša s kamenivom, vytvorí sa čistý stavebný materiál s nulovým obsahom uhlíka, ktorý má podobné, alebo v niektorých prípadoch dokonca zlepšené, fyzikálne a tepelné vlastnosti ako štandardný betón na báze portlandského cementu.

Tvárnice na báze rias Bio-Block.

„Tvárnice Bio-Block, vyrobené spoločnosťou Prometheus Materials z mikrorias prirodzene sekvestrujúcich uhlík, podrobených procesu fotosyntetickej biocementácie, ktoré čakajú na patentovanie, ponúkajú udržateľnú alternatívu k betónu a ak sa nasadia vo veľkom meradle, môžu znížiť naše globálne emisie CO2 až o 8. %,“ píše sa v tlačovej správe SOM. „Nahradením iba betónových tvárnic za Bio-Blocks, Špirála znižuje emisie uhlíka o jednu metrickú tonu“.

Tvárnice na báze rias Bio-Block.

Technológia je ešte len na začiatku, ale toto nie je len samotný výskum. SOM prebieha priebežné testovanie výkonu a ak všetko pôjde dobre, Bio-Blocks by mohli byť nakoniec použité v reálnych zostavách.

CO2 produkovaný stavebným priemyslom je v súčasnosti skutočným problémom a rovnako ako Bio-Blocks, existuje úsilie na podporu využívania dreva a tehál na báze húb z trvalo udržateľných zdrojov.

Tvárnice na báze rias Bio-Block.