Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

FAA: Poriadne prísny návrh zákona o lietaní s drónmi

FAA: Poriadne prísny návrh zákona o lietaní s drónmi
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
25. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Možno ste sa už o tom dozvedeli a možno nie – a v tom druhom prípade vás teda poriadne prekvapíme! Podľa The Wall Street Journal sa pripravuje návrh zákona pre reguláciu lietania s drónmi s naozaj šokujúcou podmienkou – treba mať licenciu pilota!

Nedávno sa neznáme dróny zniesli nad francúzskymi jadrovými elektrárňami, inokedy si dróny len tak poletujú nad inými súkromnými pozemkami. Dróny sú pre filmárov fajn vec, no ich dostupnosť je jednoduchá, a tak hocikto môže špehovať ľudí pomocou týchto malých lietadielok s kamerami. Americká národná letecká asociácia FAA preto už dávnejšie pripravuje regule pre lietanie. Podľa denníka The Wall Street Journal je však okrem iného v najnovšom znení návrhu podmienkou to, aby mal prevádzkovateľ drónu, ktorý za let s ním berie peniaze, leteckú licenciu. Ide teda zatiaľ "iba" o regulu v komerčnom, teda platenom lietaní drónmi (napr. filmári). Ďalšími podmienkami je let LEN počas denného svetla vo výške do 400 stôp nad zemou a toto všetko sa vzťahuje na dróny do 25kg.

Návrh, samozrejme, musí prejsť schvaľovaním a vyjadriť sa môže i verejnosť, no vyzerá to pomerne prísne. Uvidíme, ako to dopadne raz na Slovensku.