Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Terénny exoskeleton X1 premení vaše telo na nadľudského turistu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Exoskeletony sú skôr navrhované ako pomocníci v priemyselnom odvetví, ktorí znižujú svalovú záťaž nositeľa a umožňujú mu prenášať ťažší náklad. No v poslednej dobe sa vývojári zamerali aj na spotrebiteľský trh. Najnovším takýmto vonkajším exoskeletonom poháňaným umelou inteligenciou je model X1 z dielne čínskej startup spoločnosti Dnsys, ktorý pomôže amatérskym dobrodruhom ísť ďalej ešte rýchlejšie a s menšou námahou.

Motorizovaný exoskeleton poháňaný umelou inteligenciou Dnsys X1 sa umiestni na pás a okolo stehien, aby vylepšil nositeľovou anatómiu o 900 wattov energie pri chôdzi, behu, turistike, šplhaní či lezení. X1-tka pritom pomôže používateľovi uniesť až 38 kilogramov nákladu, dosiahnuť rýchlosť nad 26 km / h v beh a dá sa na cesty zbaliť do malých rozmerov.

Rovnako ako e-bicykle otvárajú dvere cvičeniu pre ľudí, ktorí by sa možno bez toho neodvážili sadnúť na bicykel a vydať sa na dlhú jazdu, aj takéto „rekreačné“ exoskeletony sľubujú, že priblížia ľudí k turistike a horolezeckým zážitkom, ktoré by inak mohli byť nad úrovňou ich fyzickej zdatnosti.

Terénny exoskeleton poháňaný umelou inteligenciou Dnsys X1.

X1-tka sa chváli ľahkou 1,6-kilogramovou konštrukciou, zatiaľ čo vydáva výkon 900 wattov pre schopnosť kompenzovať celkovú hmotnosť až 38 kilogramov. Samozrejme, nemusí to byť len turistický batoh napchatý na prasknutie, o ktorom ani nebude vedieť, že nosíte na chrbte. Krútiaci moment 40 Nm sa dá využiť aj na podporu chôdze či behu. X1-tka pritom sľubuje, že odstráni stres z každého kroku, ušetrí až 50 percent vynaloženej energie, takže môžete zostať dlhšie svieži a cestovať ďalej.

Bez ohľadu na poslanie, exoskeleton začína identifikáciou a analýzou polohy nôh prostredníctvom svojho zabudovaného pohybového senzora tisíckrát za sekundu. Tieto informácie prechádzajú pokročilými algoritmami umelej inteligencie na dvojjadrovom 240 MHz procesore, aby interpretovali zámery a okamžite prispôsobili výkon motora tempu a pohybom nositeľa. Umelá inteligencia sa tiež v priebehu času učí pohyby nositeľa X1-tky, aby mohla lepšie prispôsobiť svoj výstup spôsobu, akým ho zvyčajne používa.

Terénny exoskeleton poháňaný umelou inteligenciou Dnsys X1.

Rovnako ako vysokovýkonné hybridné športové auto, aj X1 obsahuje režim zosilnenia výkonu stlačením tlačidla, ktorý okamžite poskytne plných 900 wattov (1,2 konských síl). To umožní nositeľovi vystreliť na maximálnu rýchlosť 27 km / h. To prevyšuje priemerné tempo polmaratónskeho bežca asi o 16 km / h. Exoskeleton X1 však nie je len o rýchlosti a sile. Pri klesaní môže klásť odpor na udržanie pomalšieho a stabilnejšieho tempa, ktoré chráni kolená nositeľa a poskytuje presnejšiu kontrolu nôh.

Spoločnosť Dnsys odhaduje výdrž batérie 25 až 30 kilometrov na jedno nabitie, čo dáva X1-tke viac než dosť energie na celodennú túru. Používatelia môžu tiež vymeniť batériu za chodu a vložiť novú, aby sa zdvojnásobil dosah. Výrobca tvrdí, že len osem minút pripojenia k nabíjačke mobilného telefónu pridá 20 percent energie. Integrovaná rekuperácia kinetickej energie pomáha maximalizovať výdrž batérie.

Terénny exoskeleton poháňaný umelou inteligenciou Dnsys X1.

Pokiaľ ide o základnú konštrukciu, nízku hmotnosť udržuje zmes ultraľahkých materiálov, ktoré zahŕňajú hliník leteckej kvality a uhlíkové vlákna. X1 sa pripína k pásu používateľa pomocou segmentového opasku, o ktorom spoločnosť Dnsys tvrdí, že zlepšuje prispôsobenie, bezpečnosť a pohodlie. Samostatné stehenné popruhy poskytujú pohodlné prispôsobenie pomocou ciferníkového uťahovania Boa.

Keď dobrodružstvo skončí, X1-tka sa zbalí na relatívne plochú veľkosť 6 litrov, aby sa dala ľahko schovať do batohu alebo kufra.

Terénny exoskeleton poháňaný umelou inteligenciou Dnsys X1 je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter. K dispozícii sú tri modely, s cenou od 499 USD do 998 USD (približne od 468 do 936 euro). Podľa plánov by sa dodávky mali začať v júli tohto roka.

Terénny exoskeleton poháňaný umelou inteligenciou Dnsys X1.