Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pivo z bezlepkového jačmeňa prináša tú správnu chuť aj pre celiatikov

Pivo z bezlepkového jačmeňa prináša tú správnu chuť aj pre celiatikov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ponuka pív pre ľudí, ktorí majú intoleranciu voči lepku, je v dnešnej dobe dostatočná, no výroba takéhoto piva vyžaduje odklon od tradičnej receptúry, pretože sa nepoužívajú zrná jačmeňa, ktorý je zdroj škrobu. Austrálski vedci však vyvinuli odrodu bezlepkového jačmeňa, ktorý bol ako prvý na svete použitý pre výrobu bezlepkového piva s pravou chuťou. Toto pivo sa začalo už predávať na pultoch nemeckých supermarketov.

Jačmeň s názvom Kebari vypestovali vedci z austrálskej CSIRO v snahe vyriešiť dostupnosť bezpečných potravín pre ľudí s celiatikou a s neznášanlivosťou lepku. Vedci pomocou techniky konvenčného šľachtenia rastlín boli schopní vyvinúť zrná jačmeňa, ktorý sa vyznačuje tým, že jeho koncentrácia lepku je 10 000 násobne menšia ako u bežného jačmeňa.

Austrália, bezlepkové pivo, ciliatik, CSIRO, jačmeň, Kebari, Kebari jačmeň, lepok, pivo, vedci, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Hoci sa lepok nepodarilo odstrániť úplne, jeho množstvo sa dostalo pod hranicu, ktorú klasifikuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ako bezlepkovú. Výsledok austrálskych vedcov upútal pozornosť nemeckej spoločnosti Radeberger, ktorá ako prvá použila Kebari jačmeň na výrobu bezlepkového piva. Pivo sa už teraz predáva v Nemecku pod názvom Pionier.

Austrália, bezlepkové pivo, ciliatik, CSIRO, jačmeň, Kebari, Kebari jačmeň, lepok, pivo, vedci, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Vo svojej súčasnej podobe však Kebari jačmeň nie je všeliekom pre celiatikov na celom svete. Hoci WHO odporúča tento jačmeň pre bezlepkové výrobky, stopy lepku v ňom sú stále príliš veľké pre výrobu niektorých štandardných potravín.

Austrália, bezlepkové pivo, ciliatik, CSIRO, jačmeň, Kebari, Kebari jačmeň, lepok, pivo, vedci, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Avšak austrálski vedci pokračujú vo svojej práci a chcú priniesť celý rad nových možností potravín pre osoby s celiatikou a s neznášanlivosťou lepku. Tieto potraviny by mohli nahradiť súčasné diétne potraviny, ktoré sú nákladné, majú nízky obsah vlákniny a vysoký obsah tuku a cukru. Medzi produkty by mohli patriť cereálie, polievky, cestoviny či dokonca aj chlieb.

Austrália, bezlepkové pivo, ciliatik, CSIRO, jačmeň, Kebari, Kebari jačmeň, lepok, pivo, vedci, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Podobné články