Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Chairless Chair 2.0 vylepšuje zaujímavý koncept „nositeľnej stoličky“

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už v roku 2014 bol prvýkrát odhalený exoskeleton pre dolnú časť tela s názvom Chairless Chair, ktorý nebráni v chôdzi, no podporuje používateľa, keď sa chce posadiť. Teraz sa vývojári rozhodli predviesť ľahší a pohodlnejší model s príznačným názvom Chairless Chair 2.0.

Nové zariadenie Chairless Chair 2.0 vyrába nemecká spoločnosť noonee. Jeho myšlienka je stále rovnaká, a to v tom zmysle, že pracovníci, ktorí musia dlho stáť, ale nechcú so sebou všade nosiť stoličku alebo skladaciu stoličku, si môžu jednoducho sadnúť na miesto, kedykoľvek chcú.

Rovnako ako pôvodný model, aj nový model Chairless Chair 2.0 využíva variabilný tlmič na podporu telesnej hmotnosti používateľa. Používateľ jednoducho pokrčí kolená, aby sa dostal na úroveň, na ktorej chce sedieť, a potom aktivuje tlmič. Exoskeleton sa potom uzamkne v tejto konfigurácii a nasmeruje hmotnosť používateľa dole na päty topánok, ku ktorým je pripevnený. Pripevňuje sa pritom aj k stehnám pomocou popruhov a k pásu pomocou opasku.

Exoskeleton pre podporu sedenia Chairless Chair 2.0.

Navyše, spoločnosť noonee tvrdí, že sedenie na tomto zariadení pomáha posilňovať chrbtové a stehenné svaly. Medzi vylepšenia nového modelu patrí aj 25-percentné zníženie hmotnosti z 3,4 kilogramu, ktoré vážil predchádzajúci model, ako aj tenší a pohodlnejší dizajn, ľahšie, pružnejšie a bezpečnejšie konektory na obuv a tiež väčší rozsah výšky používateľa. Tento sedací exoskeleton možno nastaviť tak, aby vyhovoval nositeľom s výškou od 1,5 do 2 metrov.

Exoskeleton pre podporu sedenia Chairless Chair 2.0 bude oficiálne predstavený koncom tohto mesiaca na veľtrhu Hannover Messe. Cena a dostupnosť zatiaľ neboli oznámené.

Exoskeleton pre podporu sedenia Chairless Chair 2.0.