Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony predstavuje najmenšie 3LCD laserové projektory na svete

Sony predstavuje najmenšie 3LCD laserové projektory na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 10. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská Sony oznámila nástupcov dvojice kompaktných domácich / podnikových projektorov uvedených v roku 2020, pričom tentoraz vývojári zašli až tak ďaleko, že modely VPL-PHZ61 a VPL-PHZ51 nazvali najmenšími 3LCD laserovými projektormi s rozlíšením WUXGA na svete.

Nové laserové projektory, ktoré sú určené na zavesenie na stropy firemných rokovacích priestorov, učební, múzeí alebo zábavných zariadení, majú rozmery 422 x 100 x 333 mm, vrátane nového prachového filtra, ktorý zakrýva vyhradený chladiaci kanál 3LCD panelov. Tieto rozmery sú podľa spoločnosti Sony dostatočne kompaktné na to, aby si vyslúžili titul najmenších na svete.

Kompaktné 3LCD laserové projektory Sony VPL-PHZ61 a VPL-PHZ51.

Každý z troch panelov LCD BrightEra, ktoré sú srdcom projekčného systému, sa vyznačuje rozlíšením WUXGA (1 920 x 1 200 pixelov), čo predstavuje takmer 4K výstup s rozlíšením 6 912 000 pixelov. Každý z oboch projektorov dokáže premietnuť obraz s uhlopriečkou až 300 palcov (7,62 metra) a nechýba ani podpora vstupu 4K / 60p pre kompatibilitu so zdrojmi videa v rozlíšení 4K UHD.

Tam, kde sa mnohé z laserových 4K projektorov dajú používať s určitým okolitým osvetlením v priestore, by sa vďaka až 6 400 lúmenom, ktoré vydáva model VPL-PHZ61 (alebo dokonca 7 000 lúmenov v strede) a 5 300 lúmenom v prípade modelu VPL-PHZ51 (5 800 v strede), nemala ani dobre osvetlená konferenčná miestnosť alebo prednášková sála ukázať ako problém pre týchto nových drobcov.

Kompaktné 3LCD laserové projektory Sony VPL-PHZ61 a VPL-PHZ51.

A nemalo by dôjsť ani k strate ostrosti obrazu, pretože prispôsobená funkcia Bright View zabezpečuje živé farby a novo vylepšená technológia Sony Reality Creation na spracovanie signálu v reálnom čase, mapovanie a analýzu sa stará o ostrosť obrázkov, diagramov a textu. Zabudovaný snímač okolitého osvetlenia umožňuje automatickú úpravu týchto nastavení v závislosti od osvetlenia miestnosti.

Oba modely ponúkajú +/- 30 % korekciu lichobežníkového skreslenia, dodávajú sa s manuálnym zaostrovaním a môžu sa pochváliť najširšími možnosťami vertikálneho posunu spomedzi modelov s pevným objektívom od spoločnosti Sony, a to na úrovni -35 % / +55 % pre lepšiu flexibilitu pri inštalácii.

Kompaktné 3LCD laserové projektory Sony VPL-PHZ61 a VPL-PHZ51.

Pripojiteľnosť tvoria dva porty HDMI s podporou zvuku a HDCP (okrem toho je tu praktická funkcia automatického zapnutia, ktorá aktivuje projektor po zistení vstupného videosignálu), ďalej sériové porty, ethernetová sieť LAN, konektory na vstup / výstup zvuku a napájací port USB na dodávanie šťavy pripojeným pamäťovým médiám. Súčasťou balenia je aj jeden 16 W reproduktor pre interný zvuk.

Spoločnosť Sony zverejnila, že cena modelu VPL-PHZ61 bude 3 795 USD, zatiaľ čo cena projektora VPL-PHZ51 je 3 025 USD. Uvedenie oboch je naplánované na začiatok roka 2023.

Kompaktné 3LCD laserové projektory Sony VPL-PHZ61 a VPL-PHZ51.