Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Citlivá elektronická koža vysiela dotyky medzi nositeľmi

Citlivá elektronická koža vysiela dotyky medzi nositeľmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok bola predstavená „elektronická koža“ vyvinutá na Hongkongskej mestskej univerzite, ktorá nositeľom poskytuje hmatové vnemy. Táto univerzita sa teraz posunula ešte ďalej a vytvorila elektronickú kožu, ktorá vníma a zároveň reprodukuje dotyky používateľov.

Hoci nová elektronická koža, ktorá je v súčasnosti vo forme funkčného prototypu, vychádza z minuloročného systému WeTac, v skutočnosti sa podobá systému Epidermal VR, ktorý títo vedci pomáhali vyvíjať už v roku 2019. Podobne ako táto haptická zostava obsahuje sieť flexibilných aktuátorov vložených do zariadenia typu kožnej náplasti.

V prípade novej elektronickej kože je 16 takýchto aktuátorov usporiadaných v poli 4 x 4, spolu s modulom Bluetooth, analógovo-digitálnym prevodníkom a ďalšou elektronikou umiestnenou na flexibilnej doske plošných spojov. Samotná obdĺžniková silikónová náplasť má rozmery 7 × 10 centimetrov a hrúbku 4,2 milimetra.

Schéma elektronickej kože, ktorá ukazuje, ako funguje pre dvoch používateľov.

Každý aktuátor sa skladá z pružnej cievky, mäkkej silikónovej podložky, magnetu a tenkej polydimetylsiloxánovej fólie. Keď sa aktuátor stlačí a uvoľní prstom, alebo čímkoľvek iným, generuje elektrický signál, ktorý sa prevedie na digitálny signál. Digitálny signál sa potom bezdrôtovo prenáša cez Bluetooth a pravdepodobne aj cez internet do inej náplasti elektronickej kože na inej osobe.

Táto náplasť reaguje tak, že spôsobí vibrácie príslušného aktuátora na sebe. Čím dlhší a silnejší je prvý dotyk na vysielajúcej náplasti, tým dlhšie a silnejšie sú vibrácie na prijímajúcej náplasti. A hoci každý aktuátor nemôže súčasne detegovať a reprodukovať dotyky, elektronická koža ako celok to dokáže, pričom niektoré aktuátory detegujú dotyky v rovnakom čase, ako ich reprodukujú iné.

Mäkkú, flexibilnú náplasť elektronickej kože možno nosiť na akejkoľvek časti tela - na dvoch alebo viacerých osobách.

„Naša elektronická koža môže komunikovať so zariadeniami Bluetooth a prenášať údaje cez internet so smartfónmi a počítačmi, aby sa uskutočnil prenos dotykov na ultra dlhé vzdialenosti a aby sa vytvoril dotykový systém internetu vecí (IoT), v ktorom by sa mohlo realizovať poskytovanie dotykov jeden k jednému a jeden k viacerým,“ uviedol vedúci vedec doc. Yu Xinge. „Táto forma dotyku prekonáva obmedzenia priestoru a výrazne znižuje pocit vzdialenosti pri komunikácii medzi ľuďmi“.

Vedci sa zaoberajú aj prispôsobením technológie na použitie nevidiacimi, čo by im umožnilo cítiť správy v Braillovom písme prenášané priamo na ich pokožku.

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Science Advances.