Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

India to dotiahla k Marsu!

India to dotiahla k Marsu!
Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
29. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

India vstúpila do elitného klubu zvaného Mars – podarilo sa jej totiž po 10 mesiacoch umiestniť svoju sondu na obežnú dráhu Červenej planéty. Stala sa tak štvrtou krajinou či organizáciou, ktorá tu nejakým spôsobom operovala alebo operuje. Pred tým sa Mars podarilo dosiahnuť USA, ESA a niekdajšiemu Sovietskemu zväzu.

Indická agentúra ISRO (Indian Space Research Organisation) vypustila 5.novembra 2013 na dlhú púť svoju sondu s názvom MOM (Mars Orbiter Mission). Odvtedy ubehlo asi 300 dní a MOM naozaj dosiahla obežnú dráhu Marsu. Stalo sa tak len dva dni po tom, čo tiež aj vesmírna sonda MAVEN americkej agentúry NASA dosiahla Červenú planétu. Na orbite Marsu sa teraz nachádza päť orbiterov a dva fungujúce rovery na povrchu (Opportunity a Curiosity).

Indická misia MOM stála 74 miliónov dolárov a je demonštráciou toho, že aj India má obrovské vesmírne možnosti a dokáže tak ďaleko vyslať sondu. MOM má na palube kameru a vedecké nástroje, pomocou ktorých bude posádka študovať povrch planéty a jej atmosféru. Má za úlohu hľadať stopy metánu, ktoré by znamenali možnosť života na Marse. Ten totiž produkuje organická príroda – v zemskej atmosfére je to asi 90% všetkého metánu. Z ovzdušia Marsu však metán uniká pomerne rýchlo, preto akákoľvek známka metánu by znamenala, že musel byť vyprodukovaný len nedávno. Misia bude trvať 6-10 mesiacov.