Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ultra rýchly infračervený skener zachytáva ostré 3D snímky

Ultra rýchly infračervený skener zachytáva ostré 3D snímky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

3D skenery pre vytváranie 3D modelov objektov na spotrebiteľskej úrovni zvyčajne dokážu spracovávať len malé predmety alebo skenujú v nižšom rozlíšení. Vedcom z nemeckého inštitútu Fraunhofer sa však podaril vytvoriť 3D skener, ktorý využíva infračervené lúče na podrobné zachytenie objektov a ľudí, pričom dokáže zaznamenať až 36 trojrozmerných snímok za sekundu.

Väčšina dnešných 3D skenerov pre zachytávanie objektov využíva lasery, no nové zariadenie z dielne Fraunhofer funguje podobne ako známy Microsoft Kinect. Vytvára totiž neviditeľný infračervený vzor na čomkoľvek, čo práve skenuje. Vedci vyvinuli špeciálny infračervený projektor, ktorý dokáže rýchlo meniť medzi rôznymi vzormi a táto infračervená sieť sa odráža späť od meraných bodov do páru blízko umiestnených infračervených kamier. Softvér potom z týchto údajov dokáže vytvoriť trojrozmerný model v priebehu niekoľkých milisekúnd.

Každá 3D snímka má rozlíšenie 1000 x 1000 bodov, zatiaľ čo zábery z farebnej kamery sa môžu kombinovať, čím sa 3D modelom pridáva farba. Nový skener dokáže zaznamenať 36 takýchto 3D snímok za sekundu, vďaka čomu môže rýchlo vytvárať pohyblivé, farebné, trojrozmerné obrazy, čo podľa jeho autorov vedie k dosiahnutiu dobrej rovnováhy medzi rýchlosťou a kvalitou skenovania objektov.

Výskumníci z inštitútu Fraunhofer vyvinuli infračervený 3D skener, ktorý dokáže zachytiť až 36 farebných 3D snímok za sekundu

Výskumníci z inštitútu Fraunhofer tvrdia, že ich infračervený 3D skener môže nájsť využitie vo viacerých oblastiach, ako napríklad pre vyvíjanie lepších vizuálnych systémov pre roboty, alebo môže poslúžiť pri rehabilitácii pacientov ako pomôcka, ktorá monitoruje správne vykonávanie cvičení. Zatiaľ však nie sú známe žiadne podrobnosti o cene alebo dostupnosti, no prototyp tohto nového zariadenia bude budúci týždeň predstavený na veľtrhu Control Trade Fair vo Stuttgarte.