Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dvojmiestne lietadlo so solárnym pohonom vystúpi až na okraj vesmíru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 12. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Solárne lietadlá nie sú ničím novým a dokonca lietadlu Solar Impulse 2 sa podarilo obletieť celý svet. Spoločnosť SolarStratos má však v pláne vyslať svoje lietadlo so solárnym pohonom až do nadmorskej výšky viac ako 24 kilometrov, odkiaľ bude vidieť zakrivenie Zeme, rovnako ako hviezdy za bieleho dňa.

Cieľom projektu je demonštrovať potenciál obnoviteľných zdrojov energie a preskúmanie možností lietania s ľudskou posádkou v takejto nadmorskej výške za pomoci solárnej technológie. Hoci projekt solárneho lietadla SolarStratos začal už v roku 2014, teraz dosiahol významný bod v podobe dobudovania hangáru. Ten bude slúžiť ako operatívna základňa tímu, v ktorej bude lietadlo SolarStratos vyvíjané, testované a udržiavané.Dvojmiestne lietadlo SolarStratos bude pre svoj pohon využívať solárne panely

Lietadlo bolo zostrojené firmou PC-Aero, ktorá sa zaoberá výrobou elektrických a solárnych lietadiel. Solárne systémy boli vyvinuté vo Švajčiarskom centre pre elektroniku a mikrotechnológiu. Malo by ísť o historicky prvé komerčné dvojmiestne solárne lietadlo, ktoré dosiahne stratosféry. Na dĺžku meria 8,5 metra, rozpätie krídiel má 24,9 metra a váži iba 450 kilogramov.

Solárne lietadlo SolarStratos vynesie pilota do nadmorskej výšky viac ako 24 kilometrov

Lietadlo SolarStratos má k dispozícii pre svoj pohon až 22 metrov štvorcových solárnych panelov. Tie poháňajú 32 kW elektromotor a nabíjajú 20 kWh lítium-iónovú batériu. Vďaka tejto technológii by malo lietadlo vydržať vo vzduchu dlhšie ako 24 hodín, hoci jeho prvý let bude o niečo kratší – o niečo viac ako 5 hodín. Z toho dve hodiny bude lietadlo stúpať, 15 minút sledovať okolie v konštantnej výške a tri hodiny by malo klesať.

Kvôli zníženiu váhy lietadla bude pilot musieť mať na sebe tlakový oblek

Kvôli zníženiu hmotnosti nebude lietadlo pod tlakom. Namiesto toho bude jeho pilot Raphaël Domjam mať na sebe tlakový oblek, podobný tým, aké nosia astronauti. Oblek bude priamo pripojený k napájaniu, takže pilot sa nemôže katapultovať a použiť padák.

Hangár a lietadlo SolarStratos by mali byť verejne predstavené 7. decembra, pričom testovacie lety sa začnú začiatkom budúceho roka. Prvá misia je momentálne naplánovaná na rok 2018.

Projekt solárneho lietadla SolarStratos plánuje s prvou misiou v roku 2018