Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Continental vyvíja automobilový audio systém bez reproduktorov

Continental vyvíja automobilový audio systém bez reproduktorov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobcovia luxusnejších automobilov sa snažia poskytnúť kvalitné audio zážitky prostredníctvom veľkého množstva reproduktorov, no koncept spoločnosti Continental na to ide z úplne inej strany. Spoločnosť pracuje na novom audio systéme, ktorý vytvára zvuk vibrovaním niektorých častí interiéru automobilu, takže nie je nutné použiť ani jeden klasický reproduktor.

Koncept automobilového audio systému Continental Ac2ated Sound by sa dal prirovnať k strunovým hudobným nástrojom. Namiesto použitia kombinácie výškových, stredových a basových reproduktorov sa systém spolieha na súpravu kompaktných regulátorov. Tie sú tvorené magnetom a cievkou a fungujú podobne ako cievka, ktorú nájdete v bežnom reproduktore.

Koncept automobilového audio systému Continental Ac2ated Sound by sa dal prirovnať k strunovým hudobným nástrojom.

Namiesto pripojenia regulátora k oscilačnej membráne ich spoločnosť Continental používa na prebudenie existujúcich častí interiéru, cez ktoré sa vytvára zvuk. Vývojári tvrdia, že niekoľko rôznych častí interiéru vozidla je prispôsobených pre rôzne frekvencie. Predný stĺpik je vhodný pre vyššie frekvencie, obloženie dverí má zase dobré rozmery pre vytváranie stredových frekvencií a väčšie plochy, ako je strešná výstelka, môžu zohrať rolu subwoofera pre basové frekvencie.

Koncept audio systému Ac2ated Sound od spoločnosti Continental využíva pre tvorbu rôznych zvukových frekvencií rozličné časti interiéru v automobile.

Tento koncept audio systému by sa mohol dať využiť aj pre dodanie efektu 3D zvuku, ktorý sa niektorí výrobcovia snažia docieliť s pomocou systémov, ktoré obsahujú 10 až 20 reproduktorov. No tieto systémy môžu vážiť aj cez 15 kilogramov a vyžadujú priestor s objemom približne 30 litrov. Na druhej strane koncept audio systému Ac2ated Sound váži len 1 kilogram a spotrebuje priestor s objemom asi 1 liter, pričom dosiahne rovnakého 3D efektu.