Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Röntgen počas crash testov odhalí namáhanie vnútorných častí vozidiel

Röntgen počas crash testov odhalí namáhanie vnútorných častí vozidiel
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas havárie sa nemusí poškodiť len vonkajšok automobilu, ale môže dôjsť aj k poškodeniu oku neviditeľných častí vozidla. Toto mali na pamäti výskumníci z univerzity Fraunhofer, ktorí v spolupráci s automobilkou Daimler vyvinuli novú röntgenovú technológiu pre crash testy, ktorá poskytuje pohľad na bezpečnostné komponenty vo vnútri vozidiel počas nárazu pre lepšie predpovedanie situácií počas nehôd v reálnom živote.

Nová röntgenová technológia bola vyvinutá spoluprácou medzi firmou Daimler a vedeckými pracovníkmi z Inštitútu pre vysokorýchlostnú dynamiku z univerzity Farunhofer. Hoci röntgen ako taký bol už v minulosti použitý pre statické pozorovania, nová technológia sa prvýkrát používa ako nástroj pre analýzu crash testov v reálnom čase. Tím optimalizoval procesy a vďaka technickým úpravám sa mu podarilo zachytiť nahrávky počas nárazu vozidla pri vysokej rýchlosti. Ide o skrátenie času expozície o faktor 1000 v porovnaní s bežnou technikou a výsledkom je ultra rýchla verzia röntgenu, ktorá dostala názov X-ray Car Crash (X-CC).

Vedci z univerzity Fraunhofer v spolupráci s automobilkou Daimler vyvinuli novú röntgenová technológiu, ktorá počas crash testov dokáže zosnímať namáhanie a deformácie vnútorných častí vozidiel

Tím dúfa, že nová technológia X-CC dokáže pri simulovanej havárii osvetliť, čo sa deje v moderných a ľahkých vozidlách s vnútornými bezpečnostnými komponentmi, ktoré nie sú zvonka viditeľné a čoraz viac sa vyrábajú z komplexných materiálov. Technológia dokáže poskytnúť obrazy pri vysokej rýchlosti počas havárie, aby mohla odhaliť nové detaily o deformačnom procese. Daimler popisuje kvalitu týchto záberov ako „veľmi ostrú“.

Nová röntgenová technológia môže pomôcť pri odhalení deformácií vnútorných komponentov v moderných vozidlách

Získané informácie môžu byť porovnávane so situačnými modelmi z crash testov automobilov, aby sa zistilo, ako presné sú. Počas prvého testovania tím uviedol, že snímky potvrdili predpovede simulátorov havárie a podporil daný model. Nový nástroj však môže zvýšiť ich spoľahlivosť, keďže umožní prístup k zložitejším úlohám. Napríklad v nasledujúcom roku chcú výskumníci spájať obrazy a simulačné údaje s algoritmami z počítačovej tomografie, aby mohli vytvoriť trojrozmerné obrazy deformujúcich sa štruktúr počas nárazu vozidla.

Nová röntgenová technológia dokáže poskytnúť obrazy pri vysokej rýchlosti počas havárie, aby mohla odhaliť nové detaily o deformačnom procese