Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pôda eSoil stimuluje rast rastlín elektrickými impulzmi do koreňov

Pôda eSoil stimuluje rast rastlín elektrickými impulzmi do koreňov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hydroponické farmy síce umožňujú pestovať veľké množstvo plodín na relatívne malom priestore, ale určite by boli lepšou alternatívou k tradičným farmám, keby tieto rastliny rástli rýchlejšie. To by sa mohlo čoskoro podariť vďaka vývoju elektricky vodivej pôdy „eSoil“.

Hoci hydroponické farmy nepoužívajú skutočnú pôdu, využívajú kultivačný substrát, do ktorého rastú korene rastlín. Na tento účel sa často používa minerálna vlna. No jej výroba si vyžaduje veľké množstvo energie a navyše sa po vyradení nerozkladá. Vzhľadom na to, že sa už preukázalo, že elektrická stimulácia koreňov podporuje rast rastlín, vedci zo švédskej Linköpingskej univerzity sa rozhodli vyvinúť alternatívny substrát, ktorý by bol ekologický a zároveň vysoko elektricky vodivý.

Výsledkom je eSoil, porézny materiál, ktorý je vyrobený z nanovlákien celulózy rastlinného pôvodu zmiešaných s veľmi vodivým polymérom známym ako PEDOT:PSS (poly(3,4-etyléndioxytiofén):polystyrénsulfonát).

Docentka Eleni Stavrinidouvová (vľavo) a doktorandka Alexandra Sandéhnová pripájajú eSoil k nízkoenergetickému elektrickému zdroju na stimuláciu rastu rastlín.

V laboratórnych testoch, ktoré sa uskutočnili počas 15-tich dní, sa jedna skupina rastlín jačmeňa pestovala v pôde eSoil, zatiaľ čo druhá skupina sa pestovala v bežnej minerálnej vlne. Rastliny v pôde eSoil rástli prvých päť dní bez stimulácie, potom boli ich korene ďalších päť dní mierne elektricky stimulované. Po ďalších piatich dňoch bez stimulácie boli rastliny jačmeňa zozbierané.

Zistilo sa, že v porovnaní s kontrolnou skupinou sa rast rastlín eSoil zvýšil v priemere o 50 %. Dodatočný rast bol pozorovaný v koreňoch aj vo výhonkoch. Na rozdiel od predchádzajúcich štúdií, v ktorých sa na podporu rastu rastlín používala elektrická energia s vysokým napätím, pri eSoil stačil bezpečnejší a energeticky úspornejší prúd s nízkym napätím.

Docentka Eleni Starvrinidouvová skúma rastlinu jačmeňa rastúcu v eSoil.

„Dokážeme prinútiť sadenice rásť rýchlejšie s menším množstvom zdrojov,“ povedala doc. Eleni Starvrinidouvová, vedúca vedkyňa. „Zatiaľ nevieme, ako to vlastne funguje, ktoré biologické mechanizmy sa na tom podieľajú. Zistili sme len to, že sadenice efektívnejšie spracúvajú dusík, ale zatiaľ nie je jasné, ako elektrická stimulácia ovplyvňuje tento proces.“

Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences.