Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prenosné EKG pre meranie s rukami či nohami sa spája s rôznymi zariadeniami

Prenosné EKG pre meranie s rukami či nohami sa spája s rôznymi zariadeniami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na trhu už existuje niekoľko druhov prenosných elektrokardiografov (EKG), ktoré používateľom umožnia sledovať ich elektrickú aktivitu srdca kdekoľvek sa nachádzajú. Výskumníci zo španielskej Katalánskej polytechnickej univerzity (Universitat Politècnica de Catalunya) však vyvinuli vlastný systém, ktorý používateľom ponúka ešte väčšiu voľnosť pri meraní.

Toto prenosné zariadenie pod názvom CardioSense môže fungovať samostatne, alebo sa dá pripojiť k rôznym veciam, ako je smartfón, osobná váha, volant či iný objekt, na ktorom dokážu používatelia EKG obsiahnuť oboma holými rukami alebo nohami naraz.

Výskumníci zo španielskej Katalánskej polytechnickej univerzity vyvinuli prenosné EKG, ktoré spolupracuje s rôznymi zariadeniami

Dotykom na dvoch kovových kontaktných doštičkách je zariadenie schopné detegovať elektrický signál srdca počas jeho činnosti. Okrem toho však CardioSense dokáže merať rýchlosť arteriálnej pulznej vlny. Na základe analýzy oneskorenia medzi EKG signálom (tlkotom srdca) a okamihom, kedy vlna dosiahne ruky alebo nohy, je možné zistiť, ako dobre funguje srdce používateľa po mechanickej stránke a ako elastické sú jeho tepny.

Prenosné EKG s názvom CardioSense dokáže poskytnúť komplexnú predbežnú kardiovaskulárnu diagnózu

CardioSense môže za menej ako 60 sekúnd poskytnúť kompletnú kardiovaskulárnu predbežnú diagnózu. Podľa vyjadrenia univerzity je ho možné používať bez pomoci zdravotníkov a nevyžaduje ani žiadne použitie kontaktných gélov. Zariadenie môže vysielať svoje namerané hodnoty kdekoľvek v dosahu pokrytia bezdrôtového prepojenia s mobilným zariadením, ako je smartfón či tablet.

Prenosný elektrokardiograf CardioSense bol už patentovaný v Španielsku, Číne a USA a bude verejnosti predstavený aj na blížiacej sa výstave Mobile World Congress v Barcelone.

Prenosné EKG CardioSense bude vystavované aj na MWC 2017