Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Snímač močového mechúra pošle upozornenie „treba ísť“ do smartfónu

Snímač močového mechúra pošle upozornenie „treba ísť“ do smartfónu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci možno viete, kedy potrebujete močiť, nie je to tak u každého. Nový implantovateľný senzor je navrhnutý tak, aby pomohol týmto ľuďom tým, že odošle upozornenie do smartfónu, keď je ich močový mechúr plný.

Existujú rôzne dôvody, prečo niektorí ľudia nie sú schopní zaregistrovať pocit plnosti močového mechúra. Môžu napríklad utrpieť poranenie miechy alebo môžu byť postihnutí rázštepom chrbtice alebo ochorením močového mechúra. A hoci takíto jedinci zvyčajne nosia katétre, môže to byť nepríjemné a môže to dokonca viesť k infekciám.

S týmito a ďalšími nevýhodami na pamäti sa tím vedcov zo Severozápadnej univerzity rozhodol vyvinúť alternatívu. Výsledkom je mäkký, roztiahnuteľný, tenký senzor tenzometra, ktorý je chirurgicky pripevnený na vonkajšiu stranu močového mechúra. V skutočnosti je na orgáne umiestnených niekoľko takýchto senzorov. Všetky sú napevno pripojené k jednej malej implantovanej „základnej stanici“, ktorá obsahuje batériu, modul Bluetooth a ďalšiu elektroniku.

Keď sa močový mechúr naplní močom a expanduje, senzory sa natiahnu spolu s ním, ale bez ovplyvnenia jeho funkcie. To spôsobí, že každý z nich vytvorí signál napätia, ktorý sa prenesie do základnej stanice. Stanica prenáša tieto údaje do aplikácie v smartfóne pacienta, čo mu umožňuje sledovať plnosť močového mechúra. K informáciám môže pristupovať aj na diaľku jeho lekár.

Pinzeta drží jeden zo senzorov, ktorý je pevne pripojený k implantovanej základnej stanici (zelená).

V testoch vykonaných na primátoch, okrem človeka, technológia úspešne poskytovala údaje po dobu ôsmich týždňov. Vedci teraz pracujú na metóde stimulácie močového mechúra na vyvolanie močenia na požiadanie. Týmto spôsobom, keď pacienti dostanú upozornenie na plný močový mechúr, môžu jednoducho prejsť do najbližšej kúpeľne a normálne sa vymočiť.

„Táto práca je prvou svojho druhu, ktorá je prispôsobená pre ľudské použitie,“ povedal profesor Guillermo A. Ameer, ktorý viedol štúdiu spolu s profesormi Johnom A. Rogersom a Arunom Sharmom. „Preukázali sme potenciálnu dlhodobú funkciu technológie. V závislosti od prípadu použitia môžeme navrhnúť technológiu tak, aby zostala trvalo vo vnútri tela alebo aby sa neškodne rozpustila po úplnom zotavení pacienta.“

Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences.