Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Škorica by mohla pomáhať pri liečbe vypadávania vlasov

Škorica by mohla pomáhať pri liečbe vypadávania vlasov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zložka aromatického korenia škorice spôsobila, že vlasové folikuly „vyklíčili“ v laboratóriu, pričom vedci sa teraz pustili do vývoja novej liečby na zvrátenie vypadávania vlasov pomocou prírodných zlúčenín.

Naše vlasy sú znakom krásy, hrdosti a zdravia, a sú neoddeliteľnou súčasťou našej identity a toho, ako nás ostatní vnímajú. Naopak, vypadávanie vlasov môže spôsobiť veľkú emocionálnu záťaž a znížiť kvalitu nášho života.

Liečba vypadávania vlasov je obmedzená buď na chirurgickú transplantáciu vlasov alebo nechirurgické lieky. Takže hľadanie novej, pokiaľ možno neinvazívnej, liečby vypadávania vlasov je pochopiteľne vysoko na zozname niektorých výskumných tímov. Japonskí vedci z Yokohamskej národnej univerzity pritom dúfajú, že škorica by mohla byť tým hľadaným novým spôsobom liečby.

Predtým zistili, že takzvaný „hormón lásky“ oxytocín podporuje rast vlasov zvýšením regulácie génov v bunkách dermálnej papily, ktoré sú kľúčové pri tvorbe, raste a cyklovaní vlasov. Problém s podávaním oxytocínu cez kožu, aby sa aktivovala táto dráha rastu vlasov, je však v tom, že ide o relatívne veľkú molekulu, takže je zabránené absorpcii.

Pomôcť by mohla škorica alebo presnejšie kyselina škoricová zo Škorice čínskej (Cinnamomum cassia). O škorici je už známe, že má široké zdravotné prínosy, vrátane účinkov proti starnutiu pokožky a nedávno sa zistilo, že zvyšuje elasticitu pokožky prostredníctvom jej účinku na oxytocínové receptory. Kyselina škoricová, ktorá je široko používaná v kozmetike, je zlomkom molekulovej hmotnosti oxytocínu.

Vedci hodnotili účinky kyseliny škoricovej na expresiu oxytocínu a génov súvisiacich s rastom vlasov. Bunky dermálnej papily sa kultivovali s rôznymi koncentráciami kyseliny škoricovej v rozsahu od 0 do 2 000 µg / ml. Pozorovalo sa, že koncentrácie 1 000 a 2 000 µg / ml spôsobujú poškodenie buniek a nad 500 µg / ml značne inhibovali bunkovú proliferáciu. Avšak pri koncentráciách pod 500 µg / ml bolo pozorované od dávky závislé zvýšenie expresie oxytocínu a génov spojených s rastom vlasov.

Ošetrenie organoidov vlasových folikulov kyselinou škoricovou predĺžilo ich dĺžku klíčenia. To naznačuje, že ošetrenie podporuje rast vlasov.

Bol vyvinutý organoid ľudského vlasového folikulu („vlasový folikloid“), ktorý dokáže regenerovať vlasové stonky. Použitie organoidu, v podstate miniaturizovaného orgánu, umožnilo výskumníkom súčasne vystaviť rôzne bunky pôsobeniu kyseliny škoricovej, čo poskytuje väčšie a spoľahlivejšie údaje. Vedci testovali koncentrácie 0, 50, 100 a 500 µg / ml na folikuloidoch po dobu až 10 dní. Výsledky ukázali značné zvýšenie klíčenia vlasov na ôsmy deň pri koncentráciách 100 a 500 µg / ml. To naznačuje, že optimálna koncentrácia spadá niekde do tohto rozsahu.

V porovnaní s účinkom oxytocínu na rast vlasov, ktorý spôsobil 1,3-násobné zvýšenie, kyselina škoricová spôsobila porovnateľné 1,25-násobné zvýšenie.

„Identifikácia kyseliny škoricovej ako špecifickej zložky s vlastnosťami podporujúcimi rast vlasov je veľkým prísľubom pre zvýšenie účinnosti produktov na rast vlasov,“ povedal docent Tatsuto Kageyama, hlavný autor štúdie. „Okrem toho nové chápanie mechanizmu účinkov na podporu rastu vlasov sprostredkovaných oxytocínovou signalizáciou poskytne nové poznatky pre vedu starostlivosti o vlasy a pomôže urýchliť hľadanie nových liekov zameraných na expresiu oxytocínového receptora v oblasti objavovania liekov.“

Ďalší výskum sa zameria na experimenty na myšiach s vypadávaním srsti, aby sa zistila účinnosť podávania kyseliny škoricovej cez kožu, požadované dávkovanie a či vyvoláva nejaké vedľajšie účinky. Štúdia bola nedávno publikovaná v magazíne Scientific Reports.