Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nosový sprej počas testov výrazne znížil závažnosť spánkového apnoe

Nosový sprej počas testov výrazne znížil závažnosť spánkového apnoe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spánkové apnoe môže mať negatívny vplyv na zdravie a pohodu, ale liečba je obmedzená na zle tolerované pretlakové masky a v najhorších prípadoch na chirurgický zákrok. V nedávnej štúdii sa však ukázalo, že nosový sprej sľubne pomáha pri liečbe najčastejšej poruchy dýchania súvisiacej so spánkom.

K obštrukčnému spánkovému apnoe (OSA) dochádza vtedy, keď sa horné dýchacie cesty počas spánku prepadnú, čím sa zníži alebo úplne zablokuje prietok vzduchu. Je spôsobená predovšetkým kombináciou narušenej anatómie hrdla a nedostatočnej funkcie svalov počas spánku. To vedie k poklesu príjmu kyslíka a prebúdzaniu zo spánku, čo môže mať negatívne zdravotné a iné dôsledky, vrátane únavy počas dňa, ťažkostí so sústredením a vysokého krvného tlaku.

Liečba OSA je obmedzená. Prvou líniou liečby je prístroj, ktorý zabezpečuje kontinuálny pozitívny tlak v dýchacích cestách, aby nedochádzalo ku kolapsu dýchacích ciest. Bohužiaľ, približne polovica ľudí, ktorí používajú tieto prístroje, ich ťažko znáša. V týchto prípadoch sa môže zvážiť chirurgický zákrok na odstránenie anatomickej prekážky.

Austrálski výskumníci z Flindersovej univerzity však uskutočnili malú štúdiu s použitím nosového spreja na liečbu OSA a zistili, že priniesol sľubné výsledky.

„Obštrukčné spánkové apnoe je porucha spánku, pri ktorej sa uvoľňujú svaly v zadnej časti hrdla a horné dýchacie cesty sa zužujú alebo kolabujú, čo obmedzuje príjem kyslíka a spôsobuje, že sa ľudia počas noci opakovane budia,“ povedal profesor Danny Eckert, jeden zo spoluautorov štúdie. „Súvisí to s rôznymi zdravotnými stavmi, vrátane kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice, obezity, cukrovky, úzkosti a depresie.“

Vedci testovali nosový sprej na lokálne podávanie blokátora draslíkových kanálov do svalov dýchacích ciest, aby zistili, či znižuje závažnosť príznakov OSA.

„Blokátory draslíkových kanálov sú skupinou liekov, ktoré blokujú draslíkový kanál v centrálnom nervovom systéme,“ uviedol Amal Osman, vedúci a zodpovedajúci autor štúdie. „Keď sa používajú v nosovom spreji, blokátory majú potenciál zvýšiť aktivitu svalov, ktoré udržujú horné dýchacie cesty otvorené, a znížiť pravdepodobnosť kolapsu hrdla počas spánku.“

Nosový sprej znížil závažnosť OSA pôsobením na svaly, ktoré udržujú hrdlo a horné dýchacie cesty otvorené.

Desať ľudí (päť žien a päť mužov s priemerným vekom 55 rokov) s OSA náhodne dostalo jednu z troch liečebných metód: nosový sprej s placebom, nosový sprej s obsahom blokátora draslíkových kanálov alebo nosový sprej s blokátorom s obmedzením dýchania „len nosom“, čo zahŕňalo použitie ústnej pásky alebo pásky na bradu. Účastníci boli v priemere obézni, mali ťažkú OSA, neboli príliš ospalí a netrpeli nespavosťou.

Účastníci absolvovali tri nočné štúdie spánku s prestávkou približne jedného týždňa medzi návštevami. Vedci zistili, že u siedmich z desiatich účastníkov štúdie sa mierne znížila závažnosť OSA, keď sa nosový sprej kombinoval s neobmedzeným dýchaním v porovnaní s placebom. Celková úroveň saturácie kyslíkom bola vyššia pri liečbe nosovým sprejom s neobmedzeným dýchaním ako v skupine s placebom. Ranné merania krvného tlaku boli tiež nižšie pri liečbe sprejom na neobmedzené dýchanie.

U účastníkov s obmedzeným dýchaním len nosom sa zlepšenie neprejavilo napriek tomu, že dostávali blokátor draslíkových kanálov prostredníctvom nosového spreja. Namiesto toho výskumníci zistili, že dýchanie a funkcia svalov horných dýchacích ciest mali tendenciu zhoršovať sa pri používaní podbradníka.

„Zistili sme, že aplikácia blokátora draslíkových kanálov v nosovom spreji, ktorú sme testovali, je bezpečná, dobre tolerovaná,“ povedal Osman. „U tých, u ktorých došlo k fyziologickému zlepšeniu funkcie dýchacích ciest počas spánku, došlo aj k 25 - 45 % zníženiu markerov závažnosti OSA, vrátane zlepšenia hladiny kyslíka, ako aj k zníženiu krvného tlaku na druhý deň.“

Výsledky štúdie ponúkajú nový spôsob rozšírenia možností liečby ľudí s OSA.

„Tieto poznatky poskytujú potenciálnu cestu pre vývoj nových terapeutických riešení pre ľudí s OSA, ktorí netolerujú dýchacie prístroje a / alebo chirurgické zákroky na horných dýchacích cestách, a pre tých, ktorí túžia po alternatíve k existujúcim terapiám,“ povedal Eckert. „V súčasnosti neexistujú žiadne schválené lieky na liečbu OSA, ale vďaka týmto zisteniam a budúcemu výskumu sa približujeme k vývoju nových a účinných liekov, ktoré sú bezpečné a ľahko použiteľné.“

Vedci plánujú uskutočniť rozsiahlejšie štúdie, aby svoje prvé zistenia ďalej preskúmali. Štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne Heart and Circulatory Physiology.