Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drony na roznášanie komárov by mohli znížiť šírenie chorôb

Drony na roznášanie komárov by mohli znížiť šírenie chorôb
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa snažíte rozptýliť 300 000 komárov bojujúcich s chorobami denne, použitie dronu môže byť na to najlepšou voľbou. Táto technológia už bola testovaná v Brazílii, kde sa ukázali veľmi sľubné výsledky.

Predovšetkým, ako by mohlo pridanie komárov do prostredia znížiť šírenie malárie a iných chorôb prenášaných komármi? Nuž, všetko spočíva v procese známom ako „technika sterilného hmyzu“ (TSH). V skratke, TSH zahŕňa sterilizáciu samcov komárov žijúcich v zajatí a ich vypustenie do oblastí, kde sa vyskytujú samice voľne žijúcich komárov. Nehryzúce samce sa pária s týmito samicami, ale keďže samce sú sterilné, z týchto spojení nevznikajú vajíčka.

Dôležité je, že u druhov komárov, ktoré prenášajú parazity spôsobujúce choroby, samičky kladú vajíčka len raz za život. To znamená, že nemajú šancu skúsiť to znova s plodným samcom. Na druhej strane, neplodní samci môžu pokračovať v neplodných stretnutiach s viacerými ďalšími samicami.

TSH sa skutočne používa na zníženie populácií škodlivého hmyzu na celom svete už viac ako 50 rokov. Počas tohto obdobia bola najbežnejšou metódou sterilizácie samcov technika ožarovania, ktorú vyvinula organizácia OSN pre jadrový dozor, Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

A to nás privádza k dronom. MAAE teraz overuje systém vyvinutý v rámci partnerstva medzi brazílskou spoločnosťou BirdView vyrábajúcou drony a jednotkou EMBRAPA Brazílskej poľnohospodárskej výskumnej korporácie.

Jedna z kvadrokoptér s kontajnerom plným sterilných samcov komára Aedes aegypti.

V experimentálnej zostave sa špeciálny kontajner na spodnej strane kvadrokoptéry dronu používa na bezpečnú prepravu sterilných samcov komárov do najlepších oblastí rozmnožovania, ktoré sú nedostupné pre pozemné vozidlá, ktoré sa v súčasnosti používajú na operácie THS. Samce sa potom vypustia z kontajnera, pričom sa takmer nepoškodia ani nestresujú, čo by mohlo nepriaznivo ovplyvniť ich letové vlastnosti alebo páriace návyky.

V rámci „veľmi povzbudivých“ terénnych testov vykonaných v Brazílii sa systém úspešne použil na vypúšťanie sterilných samcov komárov Aedes aegypti (samice, ktoré šíria horúčku dengue, žltú horúčku, ziku a chikungunya) spolu s muchami tsetse šíriacimi spavú nemoc. Jeden dron dokáže za 10 minút letu vypustiť 17 000 kusov hmyzu, ktoré pokryjú plochu približne 100 000 metrov štvorcových.

Podľa Ricarda Machada, spoluzakladateľa spoločnosti BirdView, by táto kapacita mala umožniť rozptýlenie takmer 300 000 kusov hmyzu denne. Dodáva, že použitie systému vypúšťania zo vzduchu by malo znížiť 90 % populácie Aedes aegypti v priebehu troch až štyroch týždňov, na rozdiel od troch až štyroch mesiacov, ktoré by trvali pri použití pozemnej dopravy.

„Vypúšťanie dronmi je oveľa rýchlejšie, umožňuje vypúšťať väčšie množstvá hmyzu a homogénnejším spôsobom,“ hovorí Machada. „To sa odráža vo väčšom počte ošetrených lokalít.“