Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vakcína proti rakovine pre psov takmer zdvojnásobila mieru prežitia

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najväčšou tragédiou vlastníctva domácich zvierat je, že jednoducho nežijú dostatočne dlho. Našťastie vedci na tom pracujú a pripravujú novú vakcínu proti rakovine pre psov, ktorá takmer zdvojnásobuje mieru ich prežitia pri niektorých typoch tohto zákerného ochorenia.

Podobne ako u ľudí, aj u psov, najmä väčších a starších, je rakovina pomerne častá. Ale zatiaľ čo ľudia majú k dispozícii čoraz väčšie možnosti liečby, pre psov trpiacich rakovinou veľa možností nie je. Ožarovanie a chemoterapia sú bežné, ale ich nejednotná účinnosť, ako aj náklady a dostupnosť posielajú mnohých domácich miláčikov do „psieho neba“ oveľa skôr, ako keby boli zdraví.

V rámci novej štúdie vedci z Univerzity v Yale upravili existujúce spôsoby liečby rakoviny u ľudí, aby našli novú verziu, ktorá by mohla byť prospešná pre ľudí aj psov, keďže niektoré druhy rakoviny majú spoločné vlastnosti. Monoklonálne protilátky sú novou liečbou, pri ktorej pacienti dostávajú infúzie proteínov, ktoré sa viažu na EGFR a HER2, dva proteíny, ktoré sú nadmerne exprimované pri viacerých druhoch rakoviny, ako je rakovina hrubého čreva alebo prsníka.

Problémom je, že pacienti si často vyvinú rezistenciu na tieto protilátky, čím sa časom znižuje účinnosť liečby. Aby sa to prekonalo, nová štúdia sa namiesto toho zamerala na vytvorenie polyklonálnych protilátok. To sú protilátky, ktoré sú vyrobené z viacerých imunitných buniek a ktoré sa viažu na viaceré časti EGFR / HER2 proteínov.

Po identifikácii zlúčeniny, ktorá to dokázala, ju výskumníci testovali na myšiach a potom na psoch. Ukázalo sa, že je taká úspešná, že za posledných osem rokov sa uskutočnilo viacero klinických štúdií, ktorých sa zúčastnilo viac ako 300 psov, pričom liečba sa viazala na nádory a narušila dráhy, ktoré umožňujú ich rast.

Hunter, 11-ročný zlatý retriever, žije dva roky bez rakoviny po liečbe vakcínou proti rakovine pre psov z Univerzity v Yale.

Vedci tvrdia, že ich vakcína proti rakovine pre psov takmer zdvojnásobila 12-mesačné prežívanie psov s niektorými typmi rakoviny. Napríklad psy s osteosarkómom majú pri liečbe chemoterapiou a inými bežnými spôsobmi liečby len 35 % šancu na prežitie jedného roka po stanovení diagnózy, ale nová vakcína proti rakovine ju zvýšila až na 60 %.

Hunter, 11-ročný zlatý retriever, je toho živým dôkazom. Tomuto pátraciemu a záchranárskemu psovi diagnostikovali v roku 2022 osteosarkóm na prednej ľavej nohe, ale po nešťastnej amputácii, chemoterapii a novej vakcíne proti rakovine vraj žije šťastne a energicky aj po dvoch rokoch.

Tím v súčasnosti plánuje vykonať ďalšie štúdie s cieľom zistiť, či by sa vakcína proti rakovine mohla podávať zdravým psom, aby sa zabránilo vzniku rakoviny alebo aby sa zastavila skôr. Všetko, čo pomôže našim chlpatým priateľom žiť dlhšie a zdravšie, je výhrou.

Výskum klinickej štúdie bol nedávno uverejnený v magazíne Translational Oncology. Hunterov príbeh si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.