Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Merlin dokáže ľahko identifikovať takmer všetky druhy vtákov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Od príležitostných obdivovateľov vtákov, až po ľudí po posadnutých ornitológiou, teraz sa môžu vydať do vzdialených kútov zemegule a identifikovať takmer akéhokoľvek opereného priateľa, ktorého nájdu, pokiaľ majú v ruke smartfón.

Populárna aplikácia Merlin Bird ID prerástla svoje hniezdo a roztiahla krídla, aby teraz umožnila identifikáciu viac ako 10 300 druhov po celom svete.

„Pôvodná myšlienka pre Merlina bola len o tom, pomôcť vám zistiť, čo je to za vtáka, čo vidím?. A to rýchlym a jednoduchým spôsobom,“ povedala Jessie Barry, programová manažérka knižnice Macaulay v Cornellovom laboratóriu. „Vďaka tejto najnovšej aktualizácii môže teraz ktokoľvek kdekoľvek na svete použiť Merlina, aby sa dozvedel o vtákoch okolo seba“.

Bezplatná digitálna aplikácia dostupná v obchodoch Apple Store, Google Play Store a Cornell Lab of Ornitology má v súčasnosti viac ako tri milióny aktívnych používateľov a zahŕňa celosvetového digitálneho sprievodcu a asistenta identifikácie, ktorý im pomôže vybudovať si znalosti o vtákoch.

Aplikácia je pokladnicou informácií s popismi, fotografiami a zvukmi až 10 315 druhov, ktoré sú v súčasnosti evidované. Momentálne existuje viac ako 55 000 fotografií a 26 000 zvukových nahrávok vtákov, vrátane identifikácie zvuku pokrývajúceho všetky známe druhy v USA, Kanade a Európe. Každá oblasť je rozdelená do balíka Bird Pack, takže váš telefón sa príliš nezaťaží údajmi špecifickými pre oblasti, v ktorých sa nenachádzate.

Aplikácia Merlin vám umožní ľahko identifikovať takmer všetky druhy vtákov na celom svete.

„Rozšírenie Merlin Bird ID na pokrytie všetkých vtákov sveta je skutočne úžasným úspechom vďaka globálnej komunite vtákov,“ povedal Drew Weber, vedúci projektu Merlin. „Prispela svojimi fotografiami a zvukmi prostredníctvom pozorovacej platformy eBird laboratória a do nášho digitálneho archívu, knižnice Macaulay. Fotografie a zvukové nahrávky pomáhajú používateľom identifikovať rôzne druhy v aplikácii a trénovať nástroje AI Merlin, Sound ID a Photo ID“.

Aj keď je aplikácia skvelá pre zvedavých, príležitostných pozorovateľov, môže byť tiež užitočným nástrojom pre štúdie ekológie a ochrany prírody, pričom v podstate poskytuje rôznych terénnych sprievodcov v jedinej knižnici.

V závislosti od vašej polohy sú počas roka v ponuke aj projekty občianskej vedy, ako je Great Backyard Bird Count, pre používateľov aplikácie, ktorí si chcú vytvoriť bezplatný profil. Prihlásenie vám tiež umožní uložiť vyhľadávania, preskúmať pravdepodobné vtáky vo vašej oblasti a ďalšie funkcie.