Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LPCAMM2: Rýchlejšia pamäť do notebookov s možnosťou aktualizácie

LPCAMM2: Rýchlejšia pamäť do notebookov s možnosťou aktualizácie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

LPCAMM2 je najnovší pamäťový modul s kompresným pripojením, ktorý má šetriť energiu a modernizovať spôsob konfigurácie pamäte v budúcich notebookoch. Ide o nedávny štandard od organizácie JEDEC, ktorý balí dvojkanálovú pamäť LPDDR5/X a DDR5 na tenkú, vymeniteľnú dosku plošných spojov so štandardným dizajnom. Na veľtrhu CES 2024 výrobca pamäťových čipov Micron Technology oznámil, že je pripravený dodávať LPCAMM2 v 16 GB, 32 GB a 64 GB moduloch.

Pamäť LPCAMM2 bude mať väčší vplyv na notebooky, ktoré bežne používajú pamäte DDR5, než na tie, ktoré používajú pamäte LPDDR5/X, najmä preto, že LPCAMM2 využíva technológiu LPDDR5/X, len v inej fyzickej konfigurácii. Pamäťové moduly sú oveľa menšie ako moduly SODIMM DDR5 používané najmä vo výkonných notebookoch a pamäť LPDDR5/X je energeticky úspornejšia a potenciálne rýchlejšia, pretože jej maximálna podporovaná rýchlosť prenosu dát je 9 600 Mb/s. Skratka „LP“ v „LPDDR“ znamená Low Power, čiže nízku spotrebu.

Pamäťový modul LPCAMM2 od spoločnosti Micron Technology.

Súčasné základné dosky LPDDR5/X však získajú dôležitú schopnosť. Pamäte LPCAMM2 je totiž možné aktualizovať. Jedným z veľkých problémov LPDDR5/X je, že súčasné návrhy vyžadujú, aby bola pripájaná k základnej doske, čo ju robí nepružnou pri konfigurácii notebooku. Takisto znemožňuje neskoršiu aktualizáciu. Hoci moduly LPCAMM2 nemožno vybrať bez použitia náradia, ku konektoru sa pripájajú pomocou troch ľahko prístupných skrutiek. A štandardizáciu dizajnu znamená, že by sa dali prípadne dokúpiť aj pamäťové moduly od iných výrobcov.

Spoločnosť Micron je prvá, ktorá oznámila dostupnosť svojich pamäťových modulov LPCAMM2, ale ostatné spoločnosti pravdepodobne nebudú ďaleko s predstavením vlastných. Spoločnosť Samsung pritom oznámila svoju vlastnú pamäť LPCAMM v septembri 2023 (LPCAMM je vývojový predchodca toho, čo sa nakoniec dostane na trh), ale zatiaľ neoznámila výrobu