Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veža odolná voči klimatickým zmenám sa týči z umelej duny

Veža odolná voči klimatickým zmenám sa týči z umelej duny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Budova Silt od spoločnosti ZJA, ktorá je predstavovaná ako obrovský balvan vystupujúci z umelej pieskovej duny, je teraz hotová. Táto výnimočná budova čerpá inšpiráciu z belgickej pobrežnej krajiny a je navrhnutá tak, aby odolala silnému nátlaku prírody, dokonca aj stúpajúcim morom a extrémnym búrkam.

Budova Silt, ktorej výstavba trvala asi dva roky, je čiastočne inšpirovaná Testerepom, čo bol v stredoveku ostrov nachádzajúci sa kúsok od pobrežia Middelkerke v Belgicku. Postupom času sa pripojil k pevnine prostredníctvom série námorných obranných zariadení a hrádzí.

Pobrežná budova s umelou dunou a vežou Silt.

Projekt je súčasťou väčšieho plánu na zlepšenie miestnej obrany pred zradným Severným morom v Middelkerku a pozoruhodný vzhľad veže v skutočnosti slúži aj na nejaký praktický účel. Jej základňa s umelými dunami rozširuje neďaleké verejné námestie a ponúka nádherný výhľad na pobrežie. Vo vnútri budovy pripomínajúcej duny sa nachádza kasíno, reštaurácia a priestory na podujatia, zatiaľ čo časť s vežou tvoria hotelové izby.

Pobrežná budova s umelou dunou a vežou Silt.

„Podstata návrhu spočíva v integrácii všetkých významných aspektov, od skúseností verejnosti až po posilnenie pobrežia a ekonomický impulz,“ vysvetlila spoločnosť ZJA. „S niekdajším bezútešným námestím Epernay Square ako jeho centrom sú teraz morské nábrežie a pobrežná obrana spojené a vznikla rozsiahla nová zážitková krajina. Podzemné parkovisko zaisťuje, že ide o zónu bez áut, ktorá dáva plný rozsah verejnému priestoru nad ním.“

Pobrežná budova s umelou dunou a vežou Silt.

„Úroveň terénu je teda venovaná ako verejný priestor. Marramská tráva, duna a pieskové kanály vedúce k pláži vracajú Middelkerke charakteristickú krajinu, ktorá je jej drahá. Výstup na vrchol novej duny ponúka úchvatné výhľady a stáva sa turistickou atrakciou sama o sebe.“

Pobrežná budova s umelou dunou a vežou Silt.

Štrukturálne pozostáva Silt z robustnej betónovej základne s pútavejšou balvanitou časťou, ktorá pozostáva z betónovej a sklenenej veže obklopenej mriežkovými trámami z upraveného dreva Accoya, ktoré bolo vybrané pre svoju odolnosť. Sekcia veže je vybavená aj integrovaným osvetlením, aby v noci príjemne svietila ako maják.

Pobrežná budova s umelou dunou a vežou Silt.

Spoločnosť ZJA hovorí, že vďaka svojej veľkej morskej stene a odolnej konštrukcii sa dokáže vyrovnať s extrémnym počasím, vrátane búrky, ktorá sa vyskytne raz za tisíc rokov s veľmi vysokými vlnami a morskou vodou stúpajúcou o viac ako 2 metre nad súčasnú úroveň.