Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Televízory Samsung QLED posúvajú domácu zábavu na novú úroveň – 1. časť

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
14. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Televízory s rozlíšením 4K sa už pomaly stávajú štandardným centrom domácej zábavy. Vývojári sa však neustále snažia svoje technológie vylepšovať a posúvať zážitky používateľa na novú úroveň a to nielen v rozlíšení, ale aj v kvalite obrazu. Dôkazom toho je aj nový rad televízorov s označením QLED TV od juhokórejského Samsungu. Ten pritom okrem inovatívnej technológie zobrazenia prináša používateľom aj praktické a estetické prvky.

Juhokórejskí vývojári sa pohrali s existujúcou technológiu Quantum Dot, ktorú už nejaký ten čas používajú. Tá je založená na miniatúrnych kryštáloch, ktoré prenášajú rôzne farby svetla podľa ich veľkosti. Vylepšená technológia si našla miesto práve v nových televízoroch, ktorých názov vychádza práve z tejto technológie. Čiže QLED. Používatelia sa tak pri sledovaní obsahu môžu pokochať pomerne vernými farbami.

„Televízor dokáže zobraziť 100 percentný objem farieb a čo najvernejšie sa priblíži vlastne k realite a tomu, čo dokáže zachytiť ľudské oko,“ technológiu opisuje pán Miroslav Záhorec, Samsung Electronics CZ & SK.

QLED televízory sú dostupné buď s rovnou, alebo zakrivenou obrazovkou, s uhlopriečkou od 49 až po 88 palcov. No nielen samotný obraz bol v televízoroch inovovaný. Vďaka riešeniu One Connect už používateľov nerušia ani zväzky rôznych káblov, ktoré bežne trčia z televízorov.

„One Connect je vlastne pripojenie televízoru, samotného panela, a všetkých ostatných vstupov, ktoré sa nachádzajú v jednej krabičke, jedným káblom. Čo je novinkou u QLEDu, tak ten kábel je zmenený, je to optický kábel.“

Kábel je veľmi tenký a takmer úplne transparentný. Čiže aj v prípade, že nie je vložený v drážke, je veľmi nenápadný a používatelia si ho na stene skoro vôbec nevšimnú. Výhodou je to najmä vtedy, ak chcú mať televízor zavesený na stene. V tomto prípade má zariadenie navyše ešte ďalšiu výhodu, a to v podobe zabudovaného držiaka na stenu.

„Ten televízor vie ten používateľ dať na stenu, že mu ostatne v podstate približne pol centimetrová medzera medzi stenou a tým samotným televízorom. Čiže ten televízor je skoro priamo na stene. Výhodou je to, že pokiaľ sa mu nepodarí presne trafiť tie dierky do vodováhy, do rovnováhy, tak má ešte stále možnosť ten televízor v šesťstupňovom uhle vyrovnať aj následne na tej stene.“

Nie je prekvapivé, že televízor je inteligentný, čiže Smart. Obsahuje tak množstvo aplikácií, ktoré prinášajú video obsah, ale aj správy, aktuálne počasie a dokonca aj hry.

„Pribudol tam takzvaný Game mód, kde ten televízor v podstate prispôsobuje obraz k tomu, aby bol čo najlepšie prispôsobený tomu hraniu. Bez toho, aby zase dochádzalo k nejakému trhaniu toho obrazu alebo blikaniu toho obrazu.“

Smart televízor komunikuje aj so Smart telefónmi. Navzájom si rozumejú cez aplikáciu Smart View.

„Pomocou Smart View jednoducho si pozrie napríklad nejaké VOD aplikáciu v mobile. Pozrie si, čo tam momentálne je zaujímavé, nejaký obsah, pustí a automaticky z telefónu sa to prepne na televízor a pozerá ten obsah priamo na televízore.“

Novým je vo výbave televízorov QLED aj diaľkový ovládač One Remote. Ako už vyplýva z jeho názvu, aj keď máte v obývačke k televízoru pripojených viacero zariadení, na všetky stačí iba One Remote.

„Ten televízor automaticky deteguje, aké zariadenie je tam pripojené, či tam je DVD prehrávač, či tam je hracia konzola, domáce kino. A vďaka samotnému ovládaču od televízoru v tej chvíli vieme zároveň ovládať aj to zariadenie, ktoré tam máme pripojené. Čiže základné funkcie toho zariadenia, ktoré je pripojené k tej telke, viem teda ovládať tým diaľkovým ovládačom od toho televízoru,“ dodáva pán Miroslav Záhorec, Samsung Electronics CZ & SK.

Popri televízoroch sa však výrobca rozhodol potešiť aj dizajnových nadšencov. K dispozícii sú tak ďalšie typy stojanov pre televízor. Jeden by mal evokovať umelecký výzor maliarskeho plátna, no a druhý má tvar dizajnového ihlanu, vďaka ktorému je televízor otáčateľný do strán. Takto si môže používateľ nastaviť ideálny uhol pre sledovanie.

Technológia QLED je teda tu a aj keď sa niektorí výrobcovia už pýšia technológiou OLED, juhokórejský Samsung ukázal, že ešte stále sa dá vytlačiť maximum aj z technológie LED.