Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 287

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Je to už raz tak. Žijeme v dobe digitálnej, v dobe umelej inteligencie a pomaly sa posúvame aj do doby robotickej. Už dnes sú na mnohých miestach stroje, ktoré nahradili namáhavú prácu ľudí. Zväčša ide o hrubú, manuálnu prácu. No ak si myslíte, že roboty nemôžu mať hmatový cit, tak sa mýlite. Potvrdzuje to aj prvé robotické zariadenie na svete, ktoré ľudí masíruje. A o tom, že je celkom efektívne, svedčí aj fakt, že sa na jeho vývoji podieľali aj fyzioterapeuti.

Francúzska spoločnosť Capsix Robotics uviedla údajne prvé masážne zariadenie na svete s citlivým robotickým ramenom, ktoré by mohlo poskytovať profesionálne masáže, definované fyzioterapeutmi. Masážny robot s názvom iYU na začiatku sedenia použije patentovanú technológiu s podporou umelej inteligencie, na skenovanie tela v reálnom čase a odporúča používateľovi ten najlepší masážny zážitok. Robotické rameno potom vykonáva rôzne masážne techniky, počas ktorých automaticky prispôsobuje tlak, podľa morfológie každého jedného človeka. Trvanie masáží sa dá prispôsobiť pre rôzne použitia. Na výber je zo siedmych možností terapie pre fyzioterapeutickú liečbu s využitím zvuku, tepla, svetla, tlaku a tak ďalej. Výrobca tvrdí, že v rámci prieskumu až 87 percent používateľov pociťovalo zvýšenú relaxáciu a až 82 percent používateľov si pochvaľovalo zlepšenie kondície po použití tohto masážneho robota.

Drevený ovládač inteligentnej domácnosti Mui Board 2 predstavuje filozofiu takzvanej „pokojnej technológie“. Funguje ako inteligentné domáce rozhranie s osvetleným dotykovým displejom, ktorý je zamaskovaný v páse dreva bez rušivých žiariacich vecí. Druhá generácia pritom získala dôležitý vyvíjajúci sa IoT štandard Matter pre inteligentné domácnosti. Ten umožňuje zariadeniam a systémom rôznych značiek, aby fungovali v koordinácii s inými zariadeniami a systémami ľubovoľných značiek. Drevený hub tak umožní ovládanie akýchkoľvek IoT zariadení, či už ide o osvetlenie, audio, systémy pre vykurovanie a klimatizáciu, či akúkoľvek inú technológiu v inteligentnej domácnosti. To všetko pomocou príjemného dotykového displeja. ktorý jednoducho prispôsobí svoje používateľské rozhranie tak, aby zobrazovalo informácie a ovládacie prvky zariadení integrovaných do ekosystému.

Skladací elektrický bicykel Mihogo One Max dostal do výbavy rovno dve batérie. Jednu 13 Ah, ktorá je umiestnená v ráme a druhú 16 Ah, ktorá sa nachádza za stĺpikom sedadla. Táto kombinácia poskytne dojazd do vzdialenosti až 270 kilometrov na jedno nabitie, pri najnižšej úrovni elektrickej asistencie. Na zadnej náprave je elektromotor s maximálnym výkonom až 1000 wattov. E-bicykel je vybavený dvoma snímačmi krútiaceho momentu pre citlivejšiu jazdu a efektívnejšie využívanie batérií. Skladací rám z horčíkovej zliatiny má na spodnej konzole koliesko pre ľahšiu prepravu po zložení. Nerovný terén do určitej miery vyhladzuje nastaviteľná odpružená vidlica. Súčasťou výbavy je aj zadný nosič na prepravu nákupu alebo na montáž sedačky na vozenie dieťaťa. Prehľadné informácie o jazde, spolu so smerovou navigáciou, sa zobrazujú na 2,4-palcovom farebnom displeji.

Cyrusher Ripple je údajne prvým elektrickým snowboardom na svete. Elektrický pohon s výkonom až 3 000 wattov sa dodáva prostredníctvom kolesa so širokou terénnou pneumatikou, ktoré je zapustené v zadnej časti dosky. Energiu poskytne 12,6 Ah batéria, ktorá je odolná voči nízkym teplotám. Batéria sa nosí v batohu a s e-snowboardom je prepojená káblom. Na jedno nabitie poskytne maximálnu rýchlosť až 50 km / h alebo dojazd 15 až 20 kilometrov. Sprievodná aplikácia umožní sledovanie stavu batérie. Jazdec si pritom môže nabíjať svoj smartfón priamo z batérie. O tlmenie otrasov sa postará obojstranné nezávislé zavesenie kolesa. Systém odpruženia sa dá nastaviť tak, aby sa koleso zdvihlo, alebo znížilo, podľa hmotnosti jazdca, jeho preferencií a podmienok jazdy.

Súprava Skwheel One, ktorá debutovala na veľtrhu CES 2024, reprezentuje podľa výrobcu cestné elektrické lyže. Každá táto lyža má jedno koleso vpredu a jedno vzadu, ktoré sú spojené s karbónovou kompozitnou palubou. Tento zaujímavý dopravný prostriedok je vybavený rýchlo vymeniteľnou lítium-iónovou batériou, prednými a zadnými svetlami, a viazaním v štýle snowboardu. V náboji každého kolesa je umiestnený 600-wattový elektromotor, ktorý dodáva kombinovaný výkon až 2 400 wattov. Kolesá sú obuté do terénnych pneumatík, takže jazdec sa môže vybrať aj mimo spevnenú cestu. Navyše sa predné kolesá otáčajú vzhľadom na palubu, čím údajne napodobňujú pocit ako pri zjazdovom lyžovaní. Jazdec zrýchľuje, brzdí a sleduje výdrž batérie pomocou diaľkového ovládania. Cestné e-lyže môžu dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 80 km / h, pri nastavení na používanie na uzavretom súkromnom pozemku, no inak je ich rýchlosť elektronicky obmedzovaná na 25 km / h.