Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rozkošný robot Doly cieli na srdcia a mysle budúcich robotikov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločník na pracovnej ploche, či vzdelávacia platforma s otvoreným zdrojovým kódom alebo robotické laboratórium poháňané umelou inteligenciou. Nový robotický spoločník Doly, ktorého vytvorila kanadská spoločnosť Limibit, je to všetko a ešte viac.

Stolný robot Doly si získa srdcia detí párom veľkých „očí“, ktoré vyjadrujú animácie podobné emoji, alebo môžu zobrazovať informácie, ako sú správy o počasí, alebo môžu slúžiť ako digitálne hodiny. Robot prichádza s osobnosťou, ktorá rastie a vyvíja sa, keď s ním mladí používatelia interagujú, keď sa pohybuje na dvoch jazdných pásových plochách. Na oslavu úspechu môže zdvihnúť jedno zo svojich ramien, aby udrel päsťou, alebo oboje. Každé robotické rameno je zakončené viacfarebnými LED diódami a magnetickým držiakom na pripevnenie zábavného príslušenstva.

Stolný robot s umelou inteligenciou Doly.

Robot je poháňaný výpočtovým mozgom Raspberry Pi CM4 a operačnou platformou založenou na Linuxe, hoci bol navrhnutý s otvoreným zdrojovým kódom, aby bol pripravený na prispôsobenie používateľom „všetkých vekových kategórií a úrovní zručností“, s možnosťou aktualizovať RAM alebo vymeniť výpočtové moduly ak si to želajú.

Systém rozpoznávania reči reaguje na prirodzený jazyk pre hlasové ovládanie a interakciu, zatiaľ čo 2-wattové stereo reproduktory umožňujú počuteľné reakcie v rôznych možnostiach hlasových modelov. K dispozícii je tiež zabudovaná 8-megapixelová kamera, ktorá dokáže zachytiť nezabudnuteľné momenty, umožní používateľom pozerať sa na svet z pohľadu robota prostredníctvom spárovaného mobilného zariadenia a poskytne robotovi možnosť zapamätať si používateľov a ich mená.

Stolný robot s umelou inteligenciou Doly.

Na vonkajších povrchoch boli nainštalované kapacitné dotykové senzory, takže Doly bude vedieť, kedy do neho používateľ štuchne alebo ho pohladká, pričom animácie očí budú primerane reagovať. K dispozícii je aj množstvo vstupných a výstupných portov, ktoré uspokoja experimentovanie s rozširovaním, a základný dizajn možno dokonca prispôsobiť pomocou doplnkov vytlačených na 3D tlačiarni, ako je napríklad rameno žeriavu na zdvíhanie malých predmetov.

Doly funguje ako samostatný vzdelávací / spoločnícky robot hneď po vybalení s lokálnym spracovaním algoritmov umelej inteligencie pre zabezpečenie súkromia. K dispozícii je aj mobilná aplikácia na správu nastavení. Budúci robotici sa môžu venovať kódovaniu prostredníctvom rozhrania založeného na jazyku Blockly, hoci sú podporované aj pokročilejšie jazyky ako C++ a Python. K dispozícii je aj súprava na vývoj softvéru, ktorá používateľom poskytuje prístup k údajom zo senzorov, ovládacím prvkom, animáciám očí, ovládacím prvkom pohonu, schopnostiam umelej inteligencie a ďalším funkciám.

Stolný robot s umelou inteligenciou Doly.  

Medzi ďalšie špecifikácie patrí Bluetooth 5.0 a dvojpásmové Wi-Fi a robot je dodávaný s nabíjacou jednotkou, na ktorú sa robot vráti, keď sa jeho 2 600-mAh batéria vybije. Navyše je vybavený senzormi priblíženia, ktoré zabraňujú pádu z okraju stola, spolu so snímačmi ToF pre snímanie hĺbky priestoru na vyhýbanie sa prekážkam.

Spoločnosť sľubuje doživotné bezplatné aktualizácie produktov bez predplatného a bez dodatočných nákladov a tiež pracuje na integrácii ChatGPT, aby „otvorila novú oblasť interaktívnych a pútavých zážitkov“.

Stolný robot s umelou inteligenciou Doly.

Robot Doly bol v skutočnosti prvýkrát vypustený do sveta na startup portáli Kickstarter v roku 2022, no spätná väzba od podporovateľov si vyžiadala jeho prepracovanie. „Znovu vynájdený“ sprievodný robot sa teraz vrátil na túto platformu, kde sa dá získať v sume od úrovne prísľubu v súčasnosti začínajú na 399 CAD (približne 273 EUR). Ak všetko pôjde podľa plánu v rámci už financovanej kampane, spoločnosť Limibit odhaduje, že distribúcia sa začne od augusta tohto roku.

Stolný robot s umelou inteligenciou Doly.