Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

BMW vyrába špičkovú obuv pre nemecký bobový tím

BMW vyrába špičkovú obuv pre nemecký bobový tím
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V bobovej súťaži je to len niekoľko sekúnd, ale jedno pošmyknutie môže zmariť snahu celého tímu. Keďže spoločnosť BMW vidí potrebu vysoko výkonnej obuvi pre ľadové športy, vrhla sa na výrobu 3D tlačených trakčných pomôcok na mieru pre Zimné olympijské hry 2026.

Vo svete bobov je úspech krehkou rovnováhou medzi výkonom športovca, kvalitou vybavenia a presnosťou riadenia. Hoci sa pozornosť často sústreďuje na silu a techniku športovcov, nemožno podceňovať význam obuvi, najmä počas rozhodujúcej fázy odpichu v pretekoch. Ľad je klzký, takže priľnavosť a prenos sú rozhodujúce.

Na rozdiel od ľahkej atletiky, kde sa rôzne druhy obuvi s hrotmi prispôsobujú individuálnym preferenciám, boli doterajšie možnosti pre športy na ľade obmedzené. Spoločnosť BMW preto nadviazala spoluprácu s Nemeckou federáciou bobov, saní a skeletonu (BSD) a ponúkla inovatívne riešenie: prispôsobené pláty s hrotmi vyvinuté pomocou pokročilej technológie 3D tlače, ktoré sú zamerané na maximalizáciu výkonu a pohodlia športovcov súťažiacich na najvyššej úrovni.

Inovácia BMW v bobovej obuvi.

Tradične sa bobové topánky dodávajú s pevnými radmi klincov, čo spôsobuje, že nie sú vymeniteľné a obmedzuje to ich životnosť. Spoločnosť BMW navrhuje svoj prístup na základe vymeniteľných plátov s hrotmi, ktoré možno prispôsobiť preferenciám a výkonnostným cieľom jednotlivých bobistov.

Výrobný proces sa začína 3D skenovaním topánky jednotlivca a návrhom plátov s hrotmi, ktoré dokonale zodpovedajú topografii nohy športovca. Centrum aditívnej výroby BMW potom 3D vytlačí platničky a navrství kovový prášok s laserovým zváraním pre presnosť a odolnosť. Existuje tu priestor na testovanie a experimentovanie s rôznymi zliatinami na zdokonalenie každého návrhu.

BMW Group vyrába prispôsobené pláty s hrotmi pomocou pokročilej technológie 3D tlače.

„Už viac ako 30 rokov používame 3D tlač na výrobu komponentov pre prototypy, prispôsobené jednorazové kusy, ako aj pre sériovú výrobu,“ povedala Claudia Racklová, BMW Group Additive Manufacturing Projects & Qualification. „Hlavnými výhodami 3D tlače sú úspora času a nákladov, ako aj vysoká miera flexibility. To nám umožňuje rýchlo vyrábať, testovať a efektívne optimalizovať rôzne varianty.“

Potenciálne využitie tejto technológie presahuje individuálne preferencie. Automatizáciou procesu prispôsobovania môže BMW vyrábať pláty s hrotmi pre rôzne veľkosti topánok, body upevnenia a dokonca aj pre rôzne poveternostné podmienky, čím športovcom ponúka bezprecedentnú všestrannosť a optimalizáciu výkonu.

Centrum aditívnej výroby BMW využíva najmodernejšie techniky 3D tlače na vytvorenie prispôsobených platničiek.

Prvé testy vo Svetovom pohári priniesli sľubné výsledky, pričom športovci si pochvaľovali pohodlie a výkonnosť svojich nových hrotov. Zatiaľ čo prebiehajú ďalšie úpravy, všetci pracujú na tom, aby boli dokonale vybavení a čo najlepšie využili túto technológiu pred Zimnými olympijskými hrami v roku 2026.

„Testovali sme pláty s hrotmi vo Svetovom pohári a od športovcov sme dostali veľa pozitívnych ohlasov,“ povedal René Spies, hlavný tréner nemeckých bobistov. „Napriek tomu je ešte potrebné sem-tam niečo doladiť, ale očakávame, že najneskôr do Zimných olympijských hier v roku 2026 budeme mať perfektnú obuv, v ktorej sa bude súťažiť.“

Prvé skúšky vo Svetovom pohári priniesli sľubné výsledky, pričom športovci si pochvaľovali pohodlie a výkonnosť prispôsobených plátov s hrotmi.