Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Najčistejší“ elektrický snežný skúter na svete s výkonom až 174 koní

„Najčistejší“ elektrický snežný skúter na svete s výkonom až 174 koní
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédska startup spoločnosť Vidde predstavila svoj predsériový plne elektrický snežný skúter Alfa s odvážnym tvrdením, že je to najčistejší snežný skúter na svete. Vidde tiež pracuje na tom, aby prekonal rodiacu sa konkurenciu v oblasti elektrických snežných skútrov tým, že zabezpečuje, aby materiály a životný cyklus produktu boli rovnako čisté ako jeho hnacie ústrojenstvo s nulovými emisiami. Alfa s výkonom 174 konských síl sa naštartuje pri teplotách až -35 °C, pričom sa prediera snehom rýchlosťou až 96,5 km / h.

Spoluzakladatelia spoločnosti Vidde, Christian Lystrup (CEO) a Yalda Mirbaz (CFO), sa rozhodli zmeniť hlučnú, špinavú paradigmu snežných skútrov a vyvinúť snežný skúter, ktorý lepšie zapadne do tichého prírodného prostredia a zároveň ponúka rýchle a vzrušujúce dobrodružstvo. V priebehu dvoch rokov tím Vidde optimalizoval stroj s ohľadom na niekoľko kľúčových cieľov, ktorými sú jazdné vlastnosti, výkon batérie pripravenej na Arktídu a zníženie hluku na prvom mieste.

Plne elektrický snežný skúter Vidde Alfa.

Elektrický snežný skúter Alfa, ako už z jej homofónnej konštrukcie vyplýva, je vozidlo z predsériovej výroby. Je poháňaný elektrickým pohonom s výkonom 174 konských síl (130 kW) a vyhrievanou batériou s kapacitou 18,4 kWh, ktorá poskytne dojazd 100 km na jedno nabitie. Elektrický snežný skúter má nosnosť viac ako 270 kg na jeho batéria sa pomocou nabíjačky úrovne 2 nabije do plnej kapacity za približne 3,5 hodiny.

Plne elektrický snežný skúter Vidde Alfa.

Pohonné ústrojenstvo je často východiskovým bodom aj konečným bodom diskusie o čistom vozidle, ale pre Vidde je to len odrazový bod pre plne udržateľnejší a kruhový prístup, ktorý ďaleko presahuje obyčajnú elimináciu emisií z výfuku. Za týmto účelom starostlivo spolupracuje s ďalšími švédskymi spoločnosťami na minimalizácii uhlíkovej stopy životného cyklu každého produktu Vidde začlenením udržateľných materiálov, maximalizovaním životnosti a plánovaním druhej životnosti komponentov a materiálov. Zámerom je udržať emisie CO2 počas životného cyklu každého snežného skútra nižšie ako 100 g / km, čo je podľa odhadov takmer o 85 percent menej ako pri tradičnom snežnom skútri so spaľovacím motorom.

Plne elektrický snežný skúter Vidde Alfa.

Ako jeden príklad, Vidde pracovala so spoločnosťou Papershell na zadnom paneli Alfy. Papershell vytvára z použitého papiera kompozit štruktúrnej celulózy podobný drevu, čím dáva materiálu druhý život. Konštrukcia Papershell má tiež prispieť k vynikajúcej odolnosti vozidla, o ktorom Vidde dúfa, že poskytne dlhšiu životnosť ako priemerný snežný skúter.

Aby sa zabezpečilo, že jej snežný skúter si bude užívať dlhšiu životnosť nielen na papieri, ale aj v skutočnom svete, spoločnosť Vidde vynaložila veľké úsilie na dosiahnutie správneho dizajnu, pričom sa zamerala na štýl, ktorý je moderný až nadčasový.

Plne elektrický snežný skúter Vidde Alfa.

Vytvorenie nadčasového produktu sa oveľa ľahšie povie, ako urobí, takže sa spoločnosť Vidde obrátila na taliansky dizajnérsky dom Pininfarina a jeho bohatú históriu vytvárania niektorých z nestarnúcich dizajnov, aké kedy svet poznal, najmä rodokmeň vozidiel Ferrari.

Na ďalšie posilnenie tejto časti rovnice sa Vidde spojil so Skellefteå Kraft, miestnym švédskym poskytovateľom energie, ktorý sa zaviazal využívať obnoviteľné zdroje energie.

Záujemcovia si môžu predbežne objednať svoj vlastný elektrický snežný skúter Vidde Alfa s nevratnou zálohou 1 000 SEK (približne 90 EUR). Plánované maloobchodné ceny budú začínať na 26 200 EUR bez DPH a dopravy a spoločnosť Vidde plánuje spustiť výrobu koncom tohto roka.

Plne elektrický snežný skúter Vidde Alfa.