Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cyklistická prilba Aerohead II zefektívni aerodynamiku jazdca

Cyklistická prilba Aerohead II zefektívni aerodynamiku jazdca
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová cyklistická prilba Aerohead II je určite jednou z najpodivnejšie vyzerajúcich prílb, aké boli kedy vyrobené. No vo svete časovkárskych pretekov by sa mohla cítiť ako doma, keďže tam kraľuje aerodynamika a na vzhľade až tak nezáleží.

Cyklistická prilba Aerohead II bola vytvorená prostredníctvom partnerstva medzi americkým výrobcom prílb Giro a Visma / Lease a Bike, holandským cyklistickým pretekárskym tímom. Tím plánuje používať túto prilbu, ktorá je vyrobená na mieru pre každého jazdca, počas nadchádzajúcej sezóny.

Spoločnosť Giro navrhla originálnu verziu Aerohead pre amerického pretekárskeho cyklistu Grega LeMonda už v roku 1986. V roku 1989 vyhral s touto prilbou Tour de France a porazil svojho najbližšieho súpera len o osem sekúnd. Prilba Aerohead sa potom stala komerčne dostupným výrobným modelom.

Aerodynamická cyklistická prilba Giro Aerohead II.

Nový model Aerohead II, ktorý vyzerá podstatne radikálnejšie ako jeho predchodca, sa ešte viac zameriava na maximalizáciu aerodynamiky, zatiaľ čo jeho pretekár v časovke sa drží v aerodynamickej polohe. Pre tento účel má prilba dlhý klinovitý „nosový kužeľ“, spolu so zužujúcou sa zadnou časťou, ktorá sa rozširuje, aby sedela v jednej rovine s ramenami jazdca.

Keď je jazdec v aerodynamickej polohe, pozerá sa dopredu cez priehľadný priezor, ktorý obopína celú spodnú stranu nosa prilby. Priezor je podstatne väčší ako u pôvodného modelu a údajne poskytuje oveľa lepšiu viditeľnosť.

Aerodynamická cyklistická prilba Giro Aerohead II.

Po rozsiahlom testovaní počas minulej zimy bola prilba Aerohead II prvýkrát súťažne použitá tento pondelok v úvodnej časovke etapových pretekov cestnej cyklistiky Tirreno-Adriatico v Taliansku.

„Jazdci sa trochu čudovali, keď prvýkrát uvideli prilbu, ale nakoniec to netrvalo dlho,“ hovorí výkonný riaditeľ Mathieu Heijboer z tímu Visma / Lease a Bike. „Po niekoľkých testoch a videní časových ziskov boli všetci rýchlo presvedčení.“

Aerodynamická cyklistická prilba Giro Aerohead II.