Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prenosný elektrický závesný motor poháňa origami kajaky Oru

Prenosný elektrický závesný motor poháňa origami kajaky Oru
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Oru Kayak už dlho poskytuje jedny z najkompaktnejších, pohodlne prenosných vodných plavidiel na trhu. Teraz rozširuje svoj sortiment tým, že spája svoje plavidlá s rovnako kompaktným, prenosným elektrickým pohonom. V spolupráci s vývojármi zo spoločnosti Bixpy vyvinula riešenie elektromotora, ktorý sa ľahko prenáša a montuje a poskytuje tichý výkon predlžujúci plavbu s menšou námahou pri pádlovaní.

Spoločnosť Oru Kayak od roku 2012 rozšírila svoj pôvodný koncept skladacieho kajaku inšpirovaného skladačkou origami z jedného plavidla na pôsobivý rad kajakov rôznych veľkostí a štýlov. Zabezpečenie kompatibility týchto skladacích lodí s elektrickým pohonom si vyžiadalo trochu viac námahy, vzhľadom na to, že skladací kajak je oveľa odlišnejšej formy ako priemerný motorový čln, kajak alebo paddleboard. Skladací kajak totiž nemá priečny nosník na upnutie samonosného prenosného prívesného motora typu plug-and-play.

Súprava prenosného závesného elektromotora Bixpy pre skladacie origami kajaky Oru.

Spoločnosť Oru preto spolupracovala s odborníkmi na kompaktný elektronický pohon zo spoločnosti Bixpy, aby tento problém vyriešila. Spoločnosť Bixpy už mala univerzálne riešenie elektrického motora vo svojom modeli K-1 Outboard, takže išlo len o vytvorenie funkčného držiaka pre origami kajaky Oru. Tento držiak sa pripevňuje na základňu kajaku, či už je zložený na prenášanie, alebo rozložený v režime plného kajaku. Motorový pohon sa potom jednoducho zasunie a zaistí na mieste, pričom keď nie je potrebný, dá sa ľahko odstrániť.

Súprava prenosného závesného elektromotora Bixpy pre skladacie origami kajaky Oru.

Na vode je kajak Bixpy K-1 poháňaný priloženou pohonnou jednotkou Outboard Power Pack, ktorá poskytuje odhadovanú dobu prevádzky od 80 minút do 12 hodín v závislosti od toho, ktorú z 12 rýchlostí si vodák zvolí. Motor obsahuje aj tri rýchlosti spätného chodu. Kajakár ovláda rýchlosti pomocou jednoduchého Bluetooth diaľkového ovládania. Diaľkový ovládač aj napájací akumulátor plávajú v prípade prevrátenia alebo havárie.

Elektropohon Bixpy s hmotnosťou motora a napájacieho akumulátora 4,5 kilogramu je navrhnutý tak, aby dopĺňal ľahký, kompaktný a ľahko prenosný charakter radu kajakov Oru.

Súprava prenosného závesného elektromotora Bixpy pre skladacie origami kajaky Oru.

Dostupnosť bola vždy hlavným poslaním spoločnosti Oru a jej pôvodný dizajn origami kajaku mal rozšíriť dostupnosť pre mestských vodákov, ktorí nemusia mať priestor na uskladnenie alebo dopravné prostriedky na tradičné kajaky s pevným trupom. Oru vidí možnosť elektromotora Bixpy ako ďalšie rozšírenie tohto poslania, ktoré umožňuje používateľom, ktorí nemusia byť schopní fyzicky pádlovať tak ďaleko, ako by chceli, aby mohli využiť podporu motora.

Nová súprava prenosného závesného elektromotora Bixpy pre skladacie origami kajaky Oru je už k dispozícii za cenu 1 299 USD (približne 1 200 EUR). Spoločnosť Oru uvádza, že je kompatibilná so všetkými jej modelmi kajakov.

Súprava je kompatibilná so všetkými modelmi skladacích origami kajakov Oru.