Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové e-bicykle od Segway sú pripravené vyraziť do terénu

Nové e-bicykle od Segway sú pripravené vyraziť do terénu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Segway-Ninebot oznámila prírastok dvoch terénnych elektrických bicyklov. Model Xafari so zníženým stredovým rámom prichádza s plným odpružením pre pohodlnú „SUV“ jazdu, zatiaľ čo model Xyber pripomína motocykel a s dvoma batériami zvláda dojazd až 153 kilometrov.

Obidva nové e-bicykle prídu s množstvom spoločných funkcií, vrátane niečoho, čo spoločnosť Segway nazýva ako Active Scene Perception. Ide o systém, ktorý spustí určité akcie v závislosti od stavu vozovky a jazdca. Automaticky tak prispôsobí elektrickú asistenciu motora pre stúpanie, zapne alebo vypne svetlá či uzamkne motor v náboji zadného kolesa, keď sa používateľ vzdiali od bicykla.

Ďalšie opatrenia proti krádeži majú formu funkcie GPS, poplašných systémov založených na polohe a vzduchového zámku Ninebot AC, ktorý spúšťa mobilné upozornenie. Výrobca sľubuje aj integrácia s mobilnými aplikáciami pre zdravie, spolu s farebným kokpitom s inteligentnými aplikáciami, elektronickými reproduktormi, „inteligentnou navigáciou“ a údajmi o jazde poskytovanými v reálnom čase.

Terénny elektrický bicykel Segway Xafari.

Futuristicky vyzerajúci model Xafari bol navrhnutý tak, aby „zdolával tie najnáročnejšie terény“ a dá sa prispôsobiť výške jazdca od 1,49 metra až do 1,9 metra. Rám e-bicykla má trochu robustnú zníženú konštrukciu so spodnou trubicou, ktorá je domovom veľkorysej 913-Wh batérie zloženej z 21 700 článkov s podporou rýchleho nabíjania. Odhady dojazdu na jedno nabitie neboli zverejnené.

Horný rám je otočný ku kyvnej vidlici cez zadný tlmič so zdvihom 70 mm absorbujúcim nárazy, zatiaľ čo odpružená vidlica ponúka 80 mm tlmenie. Pedálový asistent je poháňaný 750-W elektromotorom v náboji zadného kolesa, ktorý produkuje krútiaci moment 80 Nm. Maximálna rýchlosť nie je známa. Zostávajúce známe špecifikácie zahŕňajú 26-palcové kolesá obuté do 3-palcových pneumatík pre všetky typy terénov, kotúčové brzdy a je tu zadný nosič na prepravu vybavenia do divočiny.

Terénny elektrický bicykel Segway Xafari.

Model Xyber je do značnej miery „jemné monštrum“ inšpirované motorkou, ako to nazýva Segway, a predstavuje „systém s dvojitým kolískovým rámom triedy motocyklov“ s dlhým čalúneným sedadlom s priestorom pre dvoch.

Podrobnosti o tomto modeli sú veľmi skromné, no motor v zadnom náboji je oveľa výkonnejší ako v jeho mestskom / terénnom kolegovi a ponúka zrýchlenie z 0 až na 32 km / h len za 2,5 sekundy a má neuveriteľný krútiaci moment až 175 Nm.

Terénny elektrický bicykel Segway Xyber.

Xyber sa bude štandardne dodávať s batériou s kapacitou až 1 440 Wh uprostred rámu, ale v otvorenej klietke je miesto pre dve batériové jednotky. S dvomi batériami na palube Segway odhaduje maximálny dojazd až 153 kilometrov na jedno nabitie. Táto „tichá šelma“ jazdí s ultraširokými pneumatikami na mieru a predné a zadné odpruženie zvládne zdvih až 120 mm, aby absorbovalo nerovný terén.

Oba nové terénne elektrické bicykle od spoločnosti Segway-Ninebot sa začnú predávať koncom tohto roka, keď budú odhalené úplné špecifikácie a ceny.

Terénny elektrický bicykel Segway Xyber.