Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tenká vesta SwimVest vytiahne airbagy, aby udržala plavca nad vodou

Tenká vesta SwimVest vytiahne airbagy, aby udržala plavca nad vodou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj silný a skúsený plavec sa môže dostať do situácií, v ktorých mu reálne hrozí utopenie. Tu prichádza na scénu záchranná vesta SwimVest v podobe nízkoprofilového nositeľného systému airbagov, ktorý je navrhnutý špeciálne pre serióznych plavcov.

Nízkoprofilová záchranná vesta SwimVest, ktorú vyrába belgická startup spoločnosť Hexoray, má vonkajšiu časť vyrobenú z neoprénu Yamamoto na báze uhličitanu vápenatého, o ktorom sa hovorí, že je mäkší, pružnejší a šetrnejší k životnému prostrediu ako tradičný neoprén na báze ropy. Hladký povlak pritom pomáha lepšie kĺzať cez vodu.

Nízkoprofilová plavecká záchranná vesta s airbagmi Hexoray SwimVest.

Vo vnútri záchrannej vesty SwimVest sú uložené tri airbagy potiahnuté tkaným nylonom a polyuretánom. Dva z nich sú umiestnené na hrudi a tretí na zadnej strane krku. Všetky tri sú pritom napojené na jednu vymeniteľnú CO2 bombičku.

Pokiaľ je všetko v poriadku, vesta zostáva plochá a priliehavá k telu plavca. Ak by sa táto osoba dostala do problémov, napríklad ak by sa dostala do kŕčov alebo sa zachytila v silnom prúde, jednoducho zatiahne za rukoväť na odeve. Ak tak urobí, CO2 náplň nafúkne airbagy v priebehu zlomku sekundy. Nositeľ potom môže plávať tvárou nahor vo vode tak dlho, ako je potrebné.

Nízkoprofilová plavecká záchranná vesta s airbagmi Hexoray SwimVest.

Vo finálnej verzii záchrannej vesty SwimVest budú airbagy jasne zelené pre maximálnu viditeľnosť. Po každom nasadení sa jednoducho zložia späť do vesty. Jediná ďalšia vec, ktorú musí používateľ urobiť, je vymeniť náplň CO2. Podľa spoločnosti Hexoray má vesta váhu približne 500 gramov aj s CO2 bombičkou. Dôležité je, že keď nie je vesta aktivovaná, vo vode sa neutrálne vznáša.

Nízkoprofilová plavecká záchranná vesta s airbagmi Hexoray SwimVest sa dá získať podporou startup kampane na portáli Kickstarter v sume od 179 EUR. Ak sa podarí získať dostatok finančných prostriedkov na rozbehnutie výroby a všetko pôjde podľa plánov, prvé kusy by mali byť podporovateľom kampane zasielané niekedy v priebehu apríla 2024.

Nízkoprofilová plavecká záchranná vesta s airbagmi Hexoray SwimVest.