Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia využíva kameru v smartfóne na navádzanie nevidomých na autobusové zastávky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď už existujú aplikácie, ktoré navádzajú nevidomých používateľov na približné GPS súradnice autobusovej zastávky, títo ľudia môžu nevedomky stáť príliš ďaleko od skutočnej zastávky. Nová aplikácia rieši tento nedostatok tým, že využíva kameru smartfónu na detekciu zastávky.

Aplikácia založená na umelej inteligencii, známa ako All_Aboard, bola vyvinutá tímom vedcov z Centra pre liečbu a výskum očí a uší v Massachusetts, pridruženého k Harvardovej univerzite. Je vyrobený na použitie spolu s navigačnou aplikáciou založenou na GPS tretej strany, ako sú napríklad Mapy Google.

Nevidomí používatelia začínajú pomocou tejto inej aplikácie, aby sa dostali na približnú polohu autobusovej zastávky. Potom otvoria aplikáciu All_Aboard a pridržia svoj smartfón tak, aby jeho zadná kamera „videla“ na okolitú ulicu.

Aplikácia vychádzajúca z neurónovej siete s hĺbkovým učením, ktorá bola natrénovaná na približne 10 000 obrázkoch autobusových zastávok v tomto meste, je údajne schopná vizuálne identifikovať značku cieľovej zastávky, ak je v dosahu až 15 metrov. Akonáhle je značka spozorovaná, aplikácia naviguje používateľa pomocou pípaní podobných sonaru, ktoré menia výšku a rýchlosť, keď sa osoba približuje k autobusovej zastávke.

V terénnych testoch 24 nevidomých dobrovoľníkov použilo Google Maps aj All_Aboard na nájdenie celkovo 20-tich autobusových zastávok. 10 z nich v mestskom prostredí v Bostone a 10 v predmestskom prostredí v Newtone, Massachusetts.

Aplikácia All_Aboard používa kameru v smartfóne na presnú navigáciu nevidomých k autobusovej zastávke.

Keď prišlo k „dostatočnej blízkosti“ k týmto zastávkam, samotné Mapy Google mali úspešnosť iba 52 %, zatiaľ čo aplikácia All_Aboard zvýšila toto číslo až na 93 %. Okrem toho, zatiaľ čo priemerná vzdialenosť medzi koncovým bodom mapy a skutočnou autobusovou zastávkou bola pri Mapách Google 6,62 metra, pri All_Aboard to bolo len 1,54 metra.

„Naše zistenia naznačujú, že aplikácia All_Aboard by mohla pomôcť cestujúcim so zrakovým postihnutím pri navigácii tým, že presne zistí autobusovú zastávku, a tým výrazne zníži ich šancu, že zmeškajú autobusy kvôli tomu, že stoja príliš ďaleko od autobusových zastávok,“ docent Gang Luo. „Táto štúdia naznačuje, že schopnosti rozpoznávania objektov založené na počítačovom videní možno použiť doplnkovým spôsobom a poskytnúť pridanú výhodu k makronavigačným službám založeným výlučne na mapovaní v reálnom svete.“

Aplikácia All_Aboard bola doteraz vyškolená v 10 veľkých mestách po celom svete a je k dispozícii na použitie na telefónoch iPhone prostredníctvom obchodu App Store. Je opísaná v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne Translational Vision Science & Technology.