Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Minimalistický smartfón s E Ink displejom a fyzickou klávesnicou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje viacero telefónov, ktoré boli navrhnuté tak, aby obmedzili nadmerné rozptýlenie, ktoré spôsobujú súčasné smartfóny. Najnovší model s názvom Minimal vyzerá ako kombinácia telefónu Blackberry s fyzickou klávesnicou a elektronickej čítačky kníh s technológiou elektronického papiera.

Nový smartfón Minimal bude skonštruovaný z ekologických materiálov, hoci zatiaľ neboli odhalené žiadne podrobnosti. Bude sa môcť pochváliť podsvieteným monochromatickým displejom E Ink, ktorý je doplnený kapacitným dotykovým displejom. Vďaka tomu bude mať telefón dlhú výdrž batérie a zároveň bude šetrný k očiam. Batéria s kapacitou 4 000 mAh pritom vystačí na štyri dni používania na jedno nabitie a nechýba ani podpora rýchleho nabíjania.

Pod batériou sa nachádza plnohodnotná fyzická klávesnica s rozložením kláves QWERTY pre poskytnutie „uspokojivejšieho a presnejšieho písania". Smartfón je navrhnutý tak, aby fungoval na operačnej platforme s názvom MnmlOS, ktorá je založená na „najnovšej verzii systému Android“ a mala by umožniť prístup do obchodu Play na sťahovanie aplikácií tretích strán.

Minimalistický smartfón Minimal Phone s E Ink displejom a fyzickou klávesnicou.

Zmyslom telefónu je však obmedziť rozptyľovanie na minimum, takže už po vybalení bude používateľ schopný telefonovať, posielať textové správy a e-maily. Minimalistický smartfón bude obsahovať niekoľko „vybraných aplikácií tretích strán, ktoré sú nevyhnutné pre moderný život, ako sú napríklad aplikácie na zdieľanie jazdy alebo navigáciu, bez toho, aby používateľa zahlcovali“. Súčasťou budú aj veci ako kalendár, poznámky a ďalšie nástroje na zvýšenie produktivity.

Zábava bude tiež jednoduchá, „zameraná na relaxáciu a uvedomelosť“. Minimal bude vybavený Wi-Fi a Bluetooth, pričom v súčasnosti sa skúma možnosť pripojenia 5G. Bude schopný prehrávať hudbu z YouTube a z lokálneho úložiska prostredníctvom konektora na slúchadlá. Očakáva sa aj podpora pre Android Auto a pracuje sa aj na bezkontaktných platbách. Pripravuje sa aj fotoaparát, hoci na podrobnosti si budeme musieť počkať.

Minimalistický smartfón Minimal Phone s E Ink displejom a fyzickou klávesnicou.

Pokiaľ ide o ochranu osobných údajov, výrobca uvádza, že údaje používateľov sa budú zhromažďovať len na účely funkčnosti telefónu, nie na reklamné účely. Takisto sľubuje časté bezpečnostné aktualizácie, pričom podpora telefónu je prisľúbená minimálne na päť rokov. Samotný smartfón bude mať rozmery 120 x 72 x 10 milimetrov,

Podobne ako mnohé predchádzajúce projekty, aj telefón Minimal sa bude uchádzať o pozornosť pomocou startup kampane, ktorá by sa mala spustiť začiatkom februára. Očakávaná maloobchodná cena sa v súčasnosti pohybuje okolo 400 USD (asi 369 EUR), ale podporovateľom kampane budú samozrejme ponúknuté zľavy.

Minimalistický smartfón Minimal Phone s E Ink displejom a fyzickou klávesnicou.