Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

E-štvorkolka prepraví ľudí a náklad pomocou pedálov a motorov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa skĺbi ekologickosť a fyzický pohyb pomocou e-bicykla so stabilitou a ochranou pred poveternostnými vplyvmi malého auta, vznikne elektrická štvorkolka, ako sú napríklad nové modely Orion a Ilos z dielne gréckej startup spoločnosti Gloubos.

Štvorkolesové elektrické vozidlo Orion je navrhnuté na dochádzanie do práce v mestskom prostredí a má otvorenú kompozitnú karosériu na kovovom ráme, spolu s jedným sedadlom pre jazdca / vodiča. Silu pri šliapaní do pedálov zvyšuje 250-wattový stredový elektromotor, ktorý vozidlo rozbehne na maximálnu rýchlosť 25 km / h.

Pedálová elektrická štvorkolka Globous Orion.

Na jedno nabitie 20 Ah lítium-iónovej batérie je údajne možné prejsť až 50 kilometrov, v závislosti od zvolenej úrovne elektrickej asistencie. Na strechu sa dá nainštalovať voliteľný solárny panel, ktorý pomôže zvýšiť dojazd. Odpružené vidlice na predných kolesách pomáhajú tlmiť nerovnosti na ceste, zatiaľ čo hydraulické kotúčové brzdy poskytujú brzdnú silu všetkým štyrom 20-palcovým kolesám. Namiesto vyčnievajúcich bočných zrkadiel využíva Orion malé externé kamery, ktoré sú prepojené s vnútornými displejmi vo veľkosti smartfónu.

Pedálová elektrická štvorkolka Globous Orion.

K ďalším prvkom tohto vozidla patrí 5-stupňová automatická prevodovka, kompletný systém osvetlenia LED, vrátane smeroviek, LCD displej, ktorý zobrazuje informácie, ako je aktuálna rýchlosť a úroveň nabitia batérie, a jeden mimoriadne dômyselný prvok. Tým je čalúnená palubná doska, aby si jazdec pri šliapaní do pedálov neudrel holennú kosť. Celé elektrické vozidlo údajne váži len 105 kilogramov.

Pedálová elektrická štvorkolka Globous Ilos.

Model Orion má pritom malý zadný nosič na prepravu predmetov, ako sú potraviny, zatiaľ čo model Ilos berie celú záležitosť prevážania nákladu oveľa vážnejšie. Má totiž plnohodnotnú ložnú plochu s rozmermi 107 cm na dĺžku a 80 cm na šírku. Táto plocha sa dá vymeniť za uzavretý nákladný box a zvládne náklad s hmotnosťou až 180 kilogramov. Špecifikácie vozidla sú inak veľmi podobné špecifikáciám modelu Orion, s výnimkou dvoch batérií, bočných zrkadiel namiesto kamier a vyššej hmotnosti 155 kilogramov.

Elektrické pedálové štvorkolky Glooubos Orion aj Ilos sú už k dispozícii prostredníctvom webovej stránky výrobcu a cenu 7 799 EUR, respektíve 11 599 EUR.

Pedálová elektrická štvorkolka Globous Ilos.