Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SpaceX pri jednom štarte vypustilo rekordných 143 satelitov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Najnovšia orbitálna misia spoločnosti SpaceX vytvorila nový rekord v množstve vesmírnych satelitov, ktoré boli vypustené na obežnú dráhu jedinou raketou. 24. januára 2021 o 10:00 EST (16:00 CET) bola počas misie Transporter-1 vypustená raketa Falcon 9 s až 143 satelitmi na palube zo Space Launch Complex 40 v Cape Canaveral Space Force Station na Floride.

Toto uvedenie na komerčný trh nebolo len o lámaní rekordov, misia tiež umožnila spoločnosti SpaceX si po predchádzajúcich problémoch vydýchnuť. Misia Transporter-1 bola pôvodne naplánovaná na 16. decembra 2020, no bola až päťkrát zrušená, naposledy 23. januára kvôli zlému počasiu.

Štart tentoraz prebehol bez výraznejších problémov. O jednu minútu a 12 sekúnd letu prešiel Falcon 9 vrchol okamžitého mechanického namáhania (Max Q) a hlavné motory prvého stupňa sa vypli na časovej hranici 2:28, s odstupom druhej fázy o osem sekúnd a potom nasledovalo spustenie motora druhého stupňa.

Opláštenie, ktoré chránilo užitočné zaťaženie, sa medzitým oddelilo a odpadlo o dve minúty a 51 sekúnd. Tieto časti padli späť na Zem do mora na vylovenie loďou, aby sa dali opätovne použiť. Prvý stupeň rakety uskutočnil motorové pristátie na autonómnom člne SpaceX s názvom „Samozrejme, že ťa stále milujem“ umiestnenom v Atlantickom oceáne.

Raketa Falcon 9 v rámci misie Transporter-1 vyniesla naraz na obežnú dráhu rekordných 143 satelitov.

Rekordných 143 vypustených satelitov bolo prvých, ktoré leteli v rámci programu SmallSat Rideshare spoločnosti SpaceX. Vypúšťanie viacerých satelitov naraz na obežnú dráhu nie je novinkou. Zvyčajnou praxou však je, že menšie satelity letia spolu s veľkým primárnym užitočným zaťažením. To síce znižuje náklady, ale obmedzuje to počet satelitov, ktoré je možné prepraviť, a vypustenie malých satelitov sa môže oneskoriť, ak sa musí prepraviť aj primárne užitočné zaťaženie v podobe malých kozmických lodí.

V rámci programu SmallSat Rideshare ponúka spoločnosť SpaceX misie zložených výhradne z malých satelitov. V prípade modelu Transporter-1 niesla raketa Falcon 9 až 133 satelitov pre americkú vládu, ako aj súkromné satelity, CubeSats, mikrosatelitov a orbitálnych prenosových vozidiel, ktoré prenášajú zhluky satelitov na konkrétne miesta na obežnej dráhe.

V rakete bolo zahrnutých aj ďalších 10 satelitov SpaceX Starlink, ktoré sú ako prvé z rastúcej konštelácie umiestnené na polárnej obežnej dráhe. Systém Starlink je navrhnutý tak, aby poskytoval globálny, internetový systém širokopásmového pripojenia s nízkou latenciou.