Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Citlivejšie robotické rameno v sebe ukrýva slona a chobotnicu

Citlivejšie robotické rameno v sebe ukrýva slona a chobotnicu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 10. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aby robotické manipulačné ramená mohli bezpečne fungovať po boku ľudských pracovníkov, nemali by byť tvrdé a nepoddajné. S ohľadom na túto skutočnosť bolo navrhnuté nové experimentálne rameno, ktoré napodobňuje mäkké choboty slonov a chápadlá chobotníc.

Prototyp manipulačného zariadenia vyvíjajú vedci zo švajčiarskeho výskumného inštitútu EPFL a holandskej Delftskej technickej univerzity. V jeho jadre sa v rade za sebou nachádza niekoľko elektrických aktuátorov, ktoré sú navzájom prepojené flexibilnými konektormi. Jadro je obklopené otvorenou sieťovou štruktúrou, ktorej polymérové prvky sú usporiadané do pružnej špirály alebo takzvaného „helikoidu“.

Strategickým orezaním týchto prvkov v rôznych častiach štruktúry bolo možné nastaviť mieru jej ohýbania a deformácie v rôznych smeroch. Týmto spôsobom sa tímu podarilo dosiahnuť, aby rameno bolo zvonku dostatočne mäkké a poddajné, aby neublížilo ľuďom, do ktorých by mohlo naraziť, a zároveň dostatočne pevné, aby chránilo svoje aktuátory a inú vnútornú elektroniku pred nárazmi.

Zariadenie je tiež oveľa flexibilnejšie ako tradičné robotické ramená, ktoré sa ohýbajú len v ramenných, lakťových a zápästných kĺboch. Z tohto dôvodu, ako aj z dôvodu bezpečnosti voči ľuďom, sa vedci domnievajú, že ich robotická ruka by sa ideálne hodila na úlohy, ako je zber ovocia a iné poľnohospodárske práce, starostlivosť o starších ľudí alebo práca na montážnych linkách.

Rameno využíva to, čo je známe ako orezaná špirálovitá štruktúra.

„Vďaka vynálezu novej štruktúrovanej konštrukcie, orezaného helikoidu, sme navrhli robotické rameno, ktoré vyniká ovládaním, rozsahom pohybu a bezpečnosťou,“ uviedla vedúca projektu, profesorka Josie Hughesová z EPFL. „Keď sa nová architektúra skombinuje s distribuovaným ovládaním, čiže keď je viacero aktuátorov umiestnených po celej konštrukcii alebo zariadení, má toto robotické rameno obrovský rozsah pohybu, vysokú presnosť a je prirodzene bezpečné pre interakciu s človekom“.

Technológia robotického manipulačného ramena so štruktúrovanou konštrukciou helikoidu sa teraz komercializuje prostredníctvom spin-off spoločnosti Helix Robotics. Článok o výskume bol nedávno uverejnený v magazíne NPJ Robotics.